»Odkrijte otroka v sebi, raziščite čudovito naravo!«

RRA Zeleni kras je v sodelovanju s partnerskimi organizacijami iz Primorsko-notranjske regije konec marca pripravila že drugo čezmejno borzo lokalnih ponudnikov Zeleni kras 2024. Predstavilo se je 50 predstavnikov turističnih znamenitosti, turističnoinformacijskih centrov, nastanitvenih obratov, predstavnikov iz kmetijsko pridelovalnega sektorja in lokalni turistični vodniki z obmejnega območja.

»Prostor na prepihu ali na konfinu, kot se rado reče«, je strokovni posvet začela Marjana Grčman, predsednica društva turističnih novinarjev, ki je bilo eden od soorganizatorjev dogodka.

Udeleženci razprave: Dejan Iskra, RRA Zeleni Kras; voditeljica Marjana Grčman, predsednica Društva turističnih novinarjev Slovenije; Nina Kenda, Direktorat za strukturno politiko in razvoj podeželja, MKGP; Nedo Pinezić, Quanaius DMO svetovalec; Barbara Zmrzlikar, STO; Dubrovka Kalina, Direktor za turizem, MGTŠ

»Meja sama po sebi ne more biti turistični produkt, razen če ne gre za checkpoint Charlie v Berlinu,« je v uvodu poudarila Dubravka Kalin, direktorica direktorata za turizem na Ministrstvu za gospodarstvo šport in turizem RS. Nadaljevala je, da niti najmanj ne dvomi o tem, da bo ta prostor zaživel kot enovit, saj ima ogromno atributov, predvsem pa v njem živijo kreativni ljudje. Kot enega od atributov je poleg kulturne in naravne dediščine ter lokalne kulinarike izpostavila divje zveri.

V eni od zadnjih evropskih divjin lahko srečate tudi medveda.

Prav slednje so v središču čezmejnega turističnega produkta ‘Explore the wondernature’ oziroma ‘Razišči čudovito naravo’, ki je leta 2018 zaživel v okviru projekta Interreg Slovenija–Hrvaška. Zdaj ga nameravajo razširiti in vanj vključiti nove partnerje. »Gre za projekt, s katerim bi se lahko tudi Slovenska turistična organizacija (STO) predstavljala na tujih trgih. Nenazadnje je ta prostor ena od zadnjih evropskih divjin, ki sega vse do Gorskega Kotarja. Tu živijo tri velike zveri, medved, volk in ris, hkrati je to tudi ena najredkeje naseljenih regij v Sloveniji. Na km2 biva 37 prebivalcev, kar je odlična priložnost za turizem,« je poudarila Grčmanova.

Divjina za petične goste

»S Hrvati smo vzpostavili čezmejni produkt ‘Explore the wondernature’, ki ga ocenjujem kot dobrega, vendar ga preslabo tržimo. Zavezujemo se, da bomo iz tega produkta iztržili več,« je napovedal Boštjan Požar, direktor Regionalne razvojne agencije Zeleni Kras. V ta namen so že dodobra zavihali rokave.

Čezmejni turistični produkt so poimenovali “Razišči čudovito naravo”

»Skupaj z Dejanom Iskro iz RRA Zeleni Kras smo produkt testirali s pomočjo 25 turističnih operaterjev z vsega sveta, ki najemajo luksuzne vile na Krku. Vsi so nam potrdili, da je ‘Explore the wondernature’ zanje hit ponudba v smislu enodnevnega izleta. V vilah turisti bivajo dlje, najmanj 7 dni, trend je 15 dni. Želijo spoznati okolico, zato jim je treba ponuditi doživetja. Naveličajo se biti 7 dni v luksuzni vili, želijo si videti medveda, volka, risa. Reakcija je bila neverjetna, malo Gorski Kotor, malo Zeleni Kras. To je zelo seksi doživetje. Stare meje, obzidja, opazovanje medveda ponoči … Prebudite otroka v sebi!« je bil slikovit hrvaški gost Nedo Pinezić, svetovalec podjetja Quanaius DMO.

Na borzi se je predstavilo 50 predstavnikov turističnih znamenitosti, turistično-informacijskih centrov, nastanitvenih obratov, predstavnikov iz kmetijsko predelovalnega sektorja in lokalni turistični vodniki z obmejnega območja.

Projekt ‘Explore the wondenature’ je eden od produktov čezmejnega projekta Nature & Wildlife iz leta 2018, v njem pa kot partnerji sodelujejo RRA Zeleni kras, d. o. o., Občina Pivka, Javni zavod Snežnik, Zavod Jezerski hram, JU NP Risnjak, PINS, d. o. o., Subjekt, d. o. o.

Besedilo in fotografije: Polona Frelih

Prejšen članekUvodnik: Spoštujmo hósto!
Naslednji članekPRIKAZ NASPROTNIH DEJSTEV: Podjetje SiDG ne zasleduje samo dobička