Odpirajo se edinstvena vrata v Pomurje

Expano: iz Milana v Mursko Soboto

0
1214

Letimo! Pod nami se odprejo pomurske ravnice, slikoviti jeruzalemski griči, s splava na Muri nam mahajo obiskovalci na njem. In mi jih mahamo nazaj. Visoko nad tlemi smo, sredi modrega neba. Oziramo se naokoli, da ne bi česa spregledali. Letimo nad Pomurjem. Toda ne čisto zares. V naši resničnosti sedimo na udobnem sedežu v maketi balona s posebnimi očali na nosu. S pomočjo virtualne resničnosti podoživljamo dogodek iz leta 1934, ko je v Ženavljah, vasici na Goričkem, nepričakovano pristal stratosferski balon … In balon tudi ni na prostem – je pod streho novega paviljona Expano pri Murski Soboti, ki ga odpirajo v prihodnjih dneh.

Paviljon je v Milanu predstavljal najboljše iz Slovenije, v Pomurju pa predstavlja najboljše iz regije. Foto: arhiv Expano

»Vstopite v izjemno arhitekturno stvaritev, v kateri je na domiseln in inovativen način predstavljeno Pomurje v malem. Pridite po aktivna doživetja in nas zapustite z željo po še več vsebine, ki je na voljo takoj za vogalom ali na številnih drugih mestih v Pomurju,« vabijo Pomurci v Expano, paviljon, v katerem se je leta 2015 na svetovni razstavi v Milanu predstavljala Slovenija. Zdaj pa stoji na zeleni ravnici ob Soboškem jezeru in privabi pogled kmalu zatem, ko zapustimo avtocesto in se zapeljemo proti Murski Soboti.

Gospodarsko-turistično vozlišče regije

Spoznavanje regije s pomočjo sodobnih tehnologij Foto: arhiv Expano

Kakšen koncept za paviljon so predlagali v Pomurju, da je Mestna občina Murska Sobota prepričala državo, da ji preda impozanten paviljon, sicer delo podjetja Lumar, ki je objekt zgradilo po načrtih arhitekturnega biroja SoNo arhitekti? »Naša temeljna zamisel je bila, da bi bil to prostor za predstavitev Pomurja, da bi bil gospodarsko-turistično vozlišče regije. Želeli smo, da bi v njem predstavili vse stebre tukajšnjega turizma na ustvarjalen način s pomočjo sodobnih tehnologij. Poleg tega smo v paviljonu predvideli tudi reprezentativen prostor za srečanje gospodarstvenikov, ki se lahko poleg tega v Expanu seznanijo s pomursko regijo, njenimi značilnostmi, posebnostmi, ljudmi,« razlaga Helga Lukač iz Razvojnega centra Murska Sobota, ki upravlja Expano (ta je sicer naložba MO Murska Sobota). Za predstavitev vsebin v paviljonu so izbrali domačega ustvarjalca, murskosoboško podjetje FRANCFRANC.

Pomurske dobrote na izviren način

Predstavitev Pomurja v Expanu se začenja, kot se za Pomurje spodobi, se nasmehne Helga Lukač: z gostilnico. Koncept zanjo je pripravil Matej Fišer, avtor knjige Tradicionalna prekmurska kuhinja. V njej bodo stregli značilno pomursko hrano in pijačo, s poudarkom na domačih pridelovalcih in proizvajalcih. Vsak mesec so v Expanu predvidene tudi kulinarične ustvarjalne delavnice.

»S kulinariko si želimo predstaviti Pomurje v malem, obenem pa z njo povabiti k obisku katerega od tukajšnjih ponudnikov,« pravi sogovornica. Vsebina Expana je na splošno zastavljena kot predstavitev in vabilo obenem: njegove vsebine naj bi obiskovalca seznanjale s Pomurjem, obenem pa bi mu bile v navdih za nadaljnje raziskovanje regije – na terenu.

TIC in trgovinica s pomurskimi izdelki

Iz gostilnice stopimo mimo zaslonov s spletno stranjo Visit Pomurje s ključnimi informacijami o tukajšnji turistični ponudbi in o dogodkih v času, ko se obiskovalci mudijo v regiji, ter informacijami o Expanu. Preden se obiskovalci globlje potopijo v svet Pomurja, jih pričakata še turistično-informacijski center (kjer kupijo vstopnice za razstavo – osnovna cena za obisk bo 12 evrov) in prodajalnica s pomurskimi izdelki.

Pred začetkom razstave oziroma vstopom v  interaktivni doživljajski park je še »Neskončna soba«, v kateri nas obda hiter pregled davne zgodovine Pomurja. Nad nami je zvezdnato nebo, pod nami ravnica, sončnice … Bolj se približujemo platnu, bolj intenzivno nas posrka v pradavnino.

Od kviza do razgledov

In potem je čas za osrednje doživetje Expana (in Pomurja). To je zastavljeno zelo interaktivno, na poučno-zabaven način.

»Čestitamo, ste 60 odstotkov Pomurca oz. Pomurke! Za Pomurje ste že slišali, a o življenju ob Muri še ne veste vsega,« me ob koncu reševanja kviza o poznavanju Pomurja seznani napis na zaslonu. Niso prav preprosta vprašanja, še zlasti ne za nekoga, ki ni domačin, toda – kviz ni namenjen temu, da med odgovarjanjem na vprašanja ugotavljaš, česa ne veš, temveč da ugotoviš, kaj si novega izvedel. (Recimo, kateri je najvišji vrh Pomurja in koliko je visok.) In čisto zabaven je.

»Potovanje skozi čas« nas popelje po pomurski zgodovini, »Pomurski razgledi« od razgibanega Goričkega do ravnega Ravenskega in močvirnatega sveta ob Muri, od sakralnih objektov do razglednih točk in kulturnih ustanov; poleg tega si je mogoče posamezne lokacije, ki jih lahko opazujemo z razglednih točk, približati in pobliže ogledati.

Od nevroterm do prve steklenice Radenske

V Pomurju seveda ne moremo mimo – vode, naj gre za termalne kopalne vode, mineralne pitne vode ali Muro. Vabijo v termalna kopališča in na reko. Za interaktivno doživetje pa poskrbi naprava EEG, ki izmeri stopnjo naše koncentracije; z njeno pomočjo premikamo vodo v tulcih!

Z vodo se poigramo še v sobi, kjer si lahko ogledamo stari film o polnjenju prve Radenske, prvi pomurski turistični vodnik in stare razglednice ter prvo ustekleničeno Radensko, Radeiner Heilquelle; tukaj pa je tudi vodna zavesa, ki jo lahko poljubno oblikujemo – z risanjem na zaslon.

Od hologramov živali do pomurskih obrti

Čarobna jasa ali pomurski gozd malce drugače Foto: arhiv Expano

In že smo v »Čarobnem gozdu«, ki nas seznanja s pomursko naravo in kjer je natanko tako kot v naravi: če smo tiho in pri miru, se nam utegnejo živali v njem približati, če smo hrupni, zbežijo. Hologrami nekaterih značilnih pomurskih živali, od smrdokavre do štorklje, se nam približujejo in bežijo proč od nas med debli in podrastjo …

Pomurske obrti, podvodno življenje, vidrin brlog, arheološke najdbe, mlinarska tradicija … Vse to spoznavamo, ko se pomikamo po razstavi; tukaj nam začne pogled uhajati skozi velika okna na urejene zelenice ob Expanu in na Soboško jezero, ki so ga uredili v sklopu postavitve paviljona. Pred Expanom so otroška igrala, malce čez zaliv pa opazimo hišice za piknike in motorični park, ki so ga postavili v sodelovanju s strokovnjaki s področja športa in zdravstva, pove Helga Lukač. Na jezeru so mogoče različne aktivnosti: čolnarjenje, supanje, ribolov … Prostrana zelenica med stavbo Expana in motoričnim parkom pa bo odslej prireditveni prostor, ki bo poživljal pomurski turizem tudi z različnimi dogodki.

Glej in poslušaj!

Proti koncu razstave trčimo ob zanimivi hiški – precej povečani lončeni posodi, pravzaprav. Ena vabi z: »Glej!«, druga s: »Poslušaj!« Poglej si vizualno umetnost Pomurja, od filmov do likovne umetnosti, prisluhni tukajšnji glasbi, literaturi …

Polet z balonom

Letimo! Pa čeprav samo v navidezni reničnosti. Foto: arhiv Expano

In na koncu še – polet! Leta 1934 je v Ženavljah, majhni vasici na Goričkem, pristal stratosferski balon, iz njega pa je izstopil belgijski znanstvenik Max Cosyns. Dogodek, ki ni bil načrtovan, temveč se je pripetil zaradi neugodnega vremena, je zbudil veliko pozornosti domače in tuje javnosti, o njem pa so pozneje pisali tudi v prekmurskih literarnih delih. Sedemo v maketo Cosynsovega balona in se dvignemo v pomursko nebo (in z njega tudi pademo, da je resničnost čim pristneje poustvarjena).

Potem so tukaj še igralni kotiček, ki črpa iz tradicije ciglarstva, pa »pano-joga« (kako bi oponašal katero od pomurskih živali?), preizkus kmetijskega znanja (kako naj posadim rž in buče in uspešno pridelam grozdje?).

Najboljše v Pomurju

Vse, ki jih zanima več kot to, kar bodo spoznali v Expanu, pa prav s temi vsebinami vabijo k nadaljnjemu raziskovanju regije – na terenu. Vabijo goste, ki že bivajo in dopustujejo v Pomurju, in tiste, ki bi prišli zaradi Expana in bi jih ta navdušil za raziskovanje regije.

Sčasoma, razlaga Helga Lukač, bodo naredili »češnjev« izbor pomurske turistične ponudbe – in tudi tako spodbujali spremembo zdaj prevladujoče miselnosti, da je Pomurje še zlasti cenovno ugodna turistična destinacija.

»To je objekt, ki je v Milanu predstavljal najboljše iz Slovenije, zdaj pa tukaj, v Pomurju, predstavlja najboljše iz naše regije. Paviljon je s svojimi vsebinami odlična odskočna deska za njeno boljšo prepoznavnost; že zdaj je drugod po Sloveniji prepoznan kot zanimiva naložba – veliko ljudi je šlo leta 2015 v Milano, da bi si ogledalo predstavitev Slovenije, in jih zanima, kakšne vsebine bodo zdaj v paviljonu. Sicer pričakujemo prvo leto nekaj več kot 30.000 obiskovalcev; v treh letih pa pričakujemo, da bi se število obiskovalcev ustalilo na okoli 40.000 na leto,« je še povedala sogovornica.

Mateja Gruden

Prejšen članekMesec tulipanov v Arboretumu Volčji Potok
Naslednji članekSpomladanska razstava tulipanov v Mozirskem gaju

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here