Odprta še zadnja etapa pohodniške poti Alpe Adria Trail v Miljah

Trenta s Sočo, kjer vodi del poti Alpe Adria Trail Foto: Boris Pretnar/www.slovenia.info

Konec aprila so v Miljah v Italiji odprli informacijsko tablo zadnje, 43. etape čezmejne pohodniške poti Alpe Adria Trail. Lokacija predstavlja ciljno črto skupaj 750 kilometrov dolge poti, ki vodi skozi tri države oziroma regije: avstrijsko Koroško, Slovenijo in Furlanijo-Julijsko krajino, in povezuje najvišjo goro Avstrije, Veliki Klek, z Miljami in Jadranskim morjem.

Pot se začenja v gorskem svetu avstrijske Koroške, vstopi v Slovenijo v Kranjski Gori, se vije po dolini reke Soče in vzpne v Julijske Alpe do Bovca, Kobarida in Tolmina. Nato prestopi mejo z Italijo, kjer vodi skozi Nadiške doline in Čedad, se vrne v Slovenijo, v Brda, pa spet v Italijo in Slovenijo (Kras), do pristanišča v Miljah.

Zadnja etapa pohodniške poti Alpe Adria Trail sledi planinski pešpoti številka 1 italijanske alpinistične zveze CAI: iz zaselka Caresana v občini Dolina (San Dorligo della Valle) vodi do lokacije Pri orehu (Noghere), nato se nadaljuje po pokrajinski cesti SP13 ob biotopu jezerc Pri orehu (Laghetti delle Noghere) in nas popelje proti cerkvi Sv. Barbare na obronkih Milj, od koder se v svojem zadnjem delu spusti do starega mestnega jedra.

Ljubitelji gora in vsi, ki želijo uživati v nekajdnevni hoji v treh različnih državah, pa lahko izberejo krajšo različico pohodniške poti Alpe Adria Trail, ki jo je mogoče prehoditi v sedmih dneh: 123 kilometrov dolgo Krožno pot treh narodov po avstrijski Koroški, Sloveniji in Italiji v okolici Trbiža.

U. L. L./TTA

Prejšen članekPoleti se začenja izbor za novo evropsko destinacijo odličnosti
Naslednji članekTuristi prihajajo v Vinsko Goro čedalje raje in čedalje pogosteje