Ostanimo povezani z optimizmom

0
429

Ana Pavlin s Pahe pri Otočcu je Vinska kraljica Slovenije z najdaljšim stažem, saj je bila okronana že v začetku leta 2020. Krono bi naslednici predala natančno eno leto po tem, a se to ni zgodilo zaradi epidemije korona virusa. Prav tako se zaradi istega vzroka kronanje nove kraljice ni zgodilo niti v prvih dneh letošnjega leta. Zato Ana Pavlin ostaja vinska kraljica do nadaljnjega.

Trgatev najstarejše vinske trte na svetu v Mariboru, Fotografija: Dejan Bulut

Za čas kraljevanja je imela Ana veliko načrtov, s katerimi bi slovenskim vinogradnikom in vinarjem pomagala pri promociji. Čeprav ima najdaljši staž vinske kraljice, je imela v primerjavi s svojimi predhodnicami najmanj dogodkov in festivalov, ki so povezani z vini. Ostaja pa pozitivna in verjame, da se bodo razmere prej kot slej izboljšale, da se bodo začeli odvijati dogodki in festivali in bodo imeli gostinci spet polne roke dela.

Ana, ki je zelo spretna pri različnih delih v vinogradu in pri kletarjenju (po izobrazbi je ekonomistka), pri čemer očetu Matjažu pomaga že od rane mladosti, meni, da je vino izjemen, še premalo izkoriščen potencial za razvoj našega turizma in nepogrešljiv del izjemne slovenske kulinarike. Rada poudari, da je ni dežele niti regije na svetu, ki bi na tako majhnem koščku ponujala tako izjemno enološko raznolikost. Vinogradništvo v Sloveniji in vinske gorice Dolenjske je promovirala že kot princesa cvička (2018. leta). Posebno pozornost je namenjala cvičku, vinu z zelo veliko zdravilnih učinkov. »Ker vsebuje več kisline, ga priporočajo sladkornim bolnikom, nizka alkoholna stopnja ga uvršča med dietetična vina, ugodno vpliva na prebavo, preprečuje nespečnost, pospešuje tek, krepi krvni obtok, znižuje holesterol, nekateri zagovarjajo, da pomaga pri shujševalni dieti,« poudarja Ana. In spomni, da je bil nad cvičkom zelo navdušen tudi igralec Roger Moore.

Jesen v vzhodni Sloveniji, Fotografija: Iztok Medja

V teh zahtevnih in neprijaznih časih Ana nagovarja, da naj ostanemo povezani in zremo v prihodnost z velikim optimizmom. »Iz vsakega obdobja moramo potegniti tisto najboljše, tako tudi iz časa pandemije, saj je prinesla tudi nekaj pozitivnih stvari. Imamo več časa za sebe in svoje bližnje, počnemo lahko stvari, za katere prej nismo imeli časa, bolj poskrbimo za svoje zdravje in športno kondicijo.«  In ne pozabi posebej poudariti, da ima Slovenija veliko vinskih rekordov, saj smo edina država na svetu, ki v svoji himni opeva vino, imamo največ vinskih kleti na prebivalca na svetu, največ malih vinogradnikov na prebivalca na svetu.  »Zakaj ne bi bila Slovenija tudi edina država na svetu, ki ima svoj vinski državni praznik!« Ana se namreč zavzema, da bi martinovo postal državni praznik – dela prost dan.

Duša Podbevšek – Bedrač

Na naslovni fotografiji je Ana Pavlin, Vinska kraljica Slovenije z najdaljšim stažem, a z najmanj dogodki in festivali. Foto: Nejc Pisanski

Prejšen članekTerme Snovik razpisujejo že 14. literarni natečaj
Naslednji članekZapelji svoje sanje k nam

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here