»Daleč najbolj ponosni smo na delo s šolskim in predšolskim podmladkom«

0
374

Občinska turistična zveza Maribor povezuje 9 turističnih društev in odbor rokodelcev ter skrbi za njihovo povezovanje, izobraževanje, promocijo in sodelovanje s sorodnimi organizacijami. Vsem nudi tudi strokovno pomoč. Ob 15. obletnici delovanja Občinske turistične zveze Maribor smo se o njenih uspehih ter uspehih turističnih društev, ki jih povezuje, pogovarjali s predsednikom zveze Stanislavom Kozarjem.

Stanislav Kozar, predsednik občinske Turistične zveze Maribor

Občinska turistična zveza Maribor je tako članica Turistične zveze Slovenije kot tudi Štajerske turistične zveze. »Z obema odlično sodelujemo. Bili smo med prvimi, ki so organizirali občinsko turistično zvezo. Na naš predlog so podobne zveze ustanavljali tudi drugje po Sloveniji,« je v pogovoru povedal Kozar in izpostavil velik pomen turistične društvene organizacije za razvoj turizma v Sloveniji. Poudaril je, da pri nas deluje približno 600 turističnih društev, v katerih so aktivni zlasti prostovoljci, »ki so premalo cenjeni. Država Slovenija bi morala biti bolj ponosna na prostovoljstvo«.

Tradicionalno rezanje stare trte v Mariboru

Kar se tiče občinske turistične zveze Maribor, so po Kozarjevih besedah daleč najbolj ponosni na delo s šolskim in predšolskim podmladkom. »Že 14. leto vsi mariborski vrtci sodelujejo na likovni razstavi otrok mariborskih vrtcev. Vsako leto izberemo drugo temo. Pred nekaj leti so naši otroci ustvarjali na temo, kako vidijo mariborske mostove. Razstava je bila zelo dobro obiskana. Vsako leto približno 350 otrok iz mariborskih vrtcev sodeluje na razstavi. Najboljše tri risbe dobijo posebno priznanje.«

Mostovi so ena od znamenitosti Maribora

Nič manj pomemben razlog za ponos ni tekmovanje Turistične zveze Slovenije z naslovom Zlata kuhalnica, saj je ideja zanj prišla prav iz njihovih logov. » V sodelovanju s Štajersko turistično zvezo in Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Maribor smo pred 13 leti organizirali prvo tekmovanje v kuhanju za učence osnovnih šol. Naš namen je bil promovirati poklic kuharja. Zaradi velikega števila prijavljenih ekip smo se naslednje leto s Turistično zvezo Slovenije dogovorili, da tekmovanje postane državno. Veseli nas, da še vedno uspešno poteka,« je povedal Kozar. Pojasnil je, da so v tekmovanje vključeni učenci 7. in 8. razreda osnovne šole, saj prve štiri šole, ki so bile v minulem letu najboljše, naslednje leto kuhajo tudi na Turističnem zboru Slovenije.

V štajerski prestolnici vedo, kako so nekoč splavarili.

Petnajsto obletnico delovanja je občinska turistična zveza Maribor obeležila z jubilejnim filmom, v katerem se vseh 9 turističnih društev predstavi s svojo dejavnostjo. Med njimi je TD Maribor, ki skrbi za najbolj odmevne turistične atrakcije štajerske prestolnice, kot je denimo naša najstarejša trta, ki bo letos stara že 450 let. »19. marca smo gostovali na rezanju stare trte v Mariboru, jeseni pa bomo sodelovali na 38. splavarskem krstu. Vsako leto krstimo enega mladega splavarja, ki ga potem TD Maribor sprejme pod svoje okrilje,« je projekte nanizal Kozar. Ponosen je, da je TD Maribor njihov član, saj gre za tretje najstarejše turistično društvo v Sloveniji, ki je še danes aktivno. »Društvo je bilo ustanovljeno leta 1877 in se je imenovalo ‘olepševalno društvo’. Ukvarjali so se z ureditvijo mestnega parka Maribor, ki je še danes naš ponos. Danes omenjeno turistično društvo prikazuje, kako so nekoč splavarili. V Mariboru je v najboljših časih pristalo tudi 1600 splavov, ki so potem odpluli dalje proti Osijeku, Beogradu in celo do Črnega morja,« je Kozar predstavil aktivnosti TD Maribor.

V Mariboru je v najboljših časih pristalo tudi 1600 splavov, ki so potem odpluli dalje proti Osijeku, Beogradu in celo do Črnega morja.

Med njihovimi ustanovnimi člani je še TD Bresternica – Gaj, ki je znano po ‘kožuhanju’ oziroma ličkanju koruze na stari način, TD Kamnica, ki je vinorodno področje, znano po krstu vina ob martinovem, TD Limbuš s prireditvami, kot so pustovanje, postavitev majskega kresa in kresovanje, TD Šempeter- Malečnik-Ruperče, kjer imajo beli topol, naravno znamenitost državnega pomena ter edinstvene katakombe, TD Pekre, ki je znano po postavitvi pekrskega klopotca, prireditvah in kulturnih spomenikih, TD Radvanje, kjer skrbijo za prireditve v kraju ob vznožju Pohorja, ki je zaradi rekreacijskih centrov v naravi eno od bolj priljubljenih in urejenih predelov Maribora, ter TD Razvanje, kjer imajo keltsko naselje, predstavljajo pa se tudi kot kraj z najstarejšim zidanim objektom, ki je še danes v uporabi. Gre za malo cerkvica Svetega Mihaela, najstarejši zidani objekt, ki je še v uporabi v Podravju, ne samo v Mariboru. Zgrajena je bila leta 1235. Zadnje je TD Studenci, kjer perice ob Jožefovem studencu vsako leto splakujejo perilo, tako kot so to počele nekoč.

TD Bresternica – Gaj je znano po “kožuhanju” oziroma ličkanju koruze na stari način.

Besedilo: Polona Frelih

Fotografije: Osebni arhiv

 

 

Prejšen članekSedem veličastnih gradov Posavja
Naslednji članekLjubljanski grad – krona slovenske prestolnice

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here