Osupljive naravne lepote Gorij

0
626

Soteska Vintgar je ena najlepših in hkrati najbolj obiskanih znamenitosti, ki je že več kot sto let prepoznana kot naravna vrednota državnega pomena in ji vse od leta 1893 gospodarijo Gorjanci. Tako se imenujejo prebivalci Gorij, ki združujejo vsa naselja zahodno od Bleda.

Čast in osnovna zasluga za odkritje in promocijo Vintgarja gre v prvi vrsti  županu Jakobu Žumru, ki je skupaj s fotografom in kartografom Benediktom Lergetporerjem leta 1891 ugotovil, da bi izdelava brvi prek brzic divje in romantične Radovne lahko pomenila atrakcijo v času, ko so turisti na bližnji Bled že prihajali odkrivati njegove čare.

Dolina reke Radovne
Foto: Anja Kolbl

Zadnjih triinsedemdeset let sotesko Vintgar upravlja Turistično društvo Gorje, ki se je med popravljanjem in vzdrževanjem soteske večkrat soočilo s surovo močjo vode. Soteska s spremljajočimi objekti je bila predvsem zadnji dve leti deležna mnogoterih posodobitev. Zamenjane so bile skoraj vse nosilne konzole, ki nosijo mostičke nad brzicami Radovne. Izdelana je bila nova nosilna konstrukcija ploščadi ob slapu Šum. Nameščene so bile nove varovalne mreže na prepadnih stenah, ki se pno nad sotesko in padajoče kamenje s katerih lahko ogroža varnost obiskovalcev. Treba je poudariti, da gre za posebno zahtevna gradbena dela, ki zahtevajo posebna znanja in veščine. Vzdrževanje je zahtevno celo do te mere, da je bila občasno potrebna tudi pomoč helikopterja, kar zopet predstavlja poseben izziv za pilota.

Poglejska cerkev
Foto: Anja Kolbl

Ključna novost pri doživljanju obiska soteske je enosmerno ogledovanje. Načrtovanje organiziranega enosmernega ogledovanja se je pričelo že v lanskem letu, letos pa je zaradi preprečevanja širjenja virusa covid-19 postalo nuja. Prav zaradi dejstva, da so v društvu že v lanski sezoni, predvsem zaradi množičnosti obiska razmišljali o tem, kako zmanjšati gnečo, ki je nastajala ob konicah sezone in zaradi katere je bil tudi okrnjen doživljajski vidik, je bilo letos stvari nekoliko lažje pripraviti.

Soteska Vintgar – najprepoznavnejša naravna znamenitost
Foto: Kristl Ogris

Osnovni cilj in vodilo TD Gorje pri upravljanju soteske je namreč doživljajski vidik obiskovalca oz. turista in njegova varnost. Zaposleni v društvu se zavedajo, da so kot upravljalci oz. oskrbniki tisti, ki moramo v največji mogoči meri poskrbeti za obiskovalce soteske, ki se mogoče niti ne zavedajo možnosti nesreče, predvsem zaradi lastne nepazljivosti in specifičnosti naravnega okolja.

Ključna novost pri doživljanju obiska soteske je enosmerno ogledovanje.
Foto: Kristl Ogris

Upravljanje s sotesko Vintgar še vedno predstavlja osnovno paradno dejavnost društva, a vendarle je treba, predvsem zdaj, ko so kot nova ekipa po letu in pol temeljitih vlaganj počistili bremena preteklih let, še več aktivnosti usmeriti na druga področja, ki promovirajo kraj z vsemi danostmi, ki jih premorejo.

Gogalova lipa
Foto: Anja Kolbl

Gorje, kot občina ali skupina naselij, razpotegnjenih pod obrobjem Pokljuke in Mežakle, ponujajo kar nekaj možnosti za oddih in aktivno preživljanje prostega časa. Vsem, ki se boste odločali, kako preživeti dopust ali zgolj nekajdnevno bivanje, lahko namignejo, da dolina Radovne ponuja možnosti za kolesarjenje, tek ali zgolj sprehode ob reki, po bližnjih gozdovih in travnikih. Izlet se lahko nadaljuje vse do doline Krme in dalje. V Zgornji Radovni se ponuja možnost obiska Pocarjeve domačije, ki je urejena kot muzej in informacijska točka TNP. Okrepčati se je mogoče v imenitni stari gostilni pri Psnaku, krepčila pa boste deležni tudi v planinski Kovinarski koči v Krmi, ki je odlično izhodišče za izlet v prve vršace Julijcev.

Tomaž Bregant

Prejšen članekS širjenjem virusa se širi nadzor nad ljudmi
Naslednji članekProstovoljstvo je bogastvo družbe

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here