Plečnikova dediščina na Gorenjskem

0
253

Letos povsod po državi, kjer je arhitekt Jože Plečnik pustil svoje sledi, zaznamujejo 150. obletnico njegovega rojstva. Tako smo se tudi pri Gorenjski turistični zvezi odločili, da se mu poklonimo z izidom knjige, v kateri je prestavljena Bežkova vila v Kranju, kjer domuje Gorenjska turistična zveza, predstavljene pa so tudi vse Plečnikove umetnije po gorenjskih krajih.

V Kranju je poleg Bežkove vile, narejene po Plečnikovih načrtih, njegovo delo še Prešernovo gledališče in Roženvensko stopnišče. V Cerkljah na Gorenjskem je na pokopališču Plečnikova vežica, pred občinsko stavbo pa spomenik skladatelja Davorina Jenka in kapela Marije Snežne na Krvavcu.

Plečnik je s svojo značilno arhitekturo na Gorenjskem dodal veliko obiska vrednih detajlov cerkva in spomenikov ter drugih kulturnih ustanov, ki vedno pritegnejo oko obiskovalca.

V Selški in Poljanski dolini so Plečnikov delo oprema župnijske cerkve sv. Jakoba v Škofji Loki, spomenik Ivanu Tavčarju pred Kosmovo hišo v Poljanah, zvonik cerkve sv. Lenarta nad Lušo, Plečnik je prav tako preuredil vhodni portal in kapelo na pokopališču v Selcah, na Bukovškem polju v Dolenji vasi pa je spomenik v obliki kapelice posvečen padlim žrtvam Selške doline iz druge svetovne vojne. Po Plečnikovih načrtih je urejen prostor pred cerkvijo Marije Pomagaj na Brezjah, oblikoval pa je tudi številne manjše predmete, kot so šatulje, okvirji, vaze, pepelniki, svečniki, držala za pisanice in jaslice. V Begunjah na Gorenjskem sta v parku graščine Katzenstein ob zaključku drevoreda postavljena senčnica Brezjanka in paviljon Jožamurka. Na Bledu stoji pred cerkvijo sv. Martina vrtno znamenje, zasnoval pa je tudi Kavarno Belvedere in Vilo Epos. Na pokopališču v Ribnem stoji spomenik NOB v obliki Triglava, pred cerkvijo v Zgornjih Gorjah pa spomenik žrtvam prve in druge svetovne vojne. Prav tako na Breznici pred vhodom na pokopališče stoji obelisk, ki je posvečen žrtvam vojne. V cerkvi na Koroški Beli je okvir slike na glavnem oltarju zasnoval Plečnik, na Jesenicah pa so cerkvena vrata z upodobitvijo apostolov njegovo delo. V Mengšu je v cerkvi Plečnik izrisal načrte za krstilnico in spovednico, v Komendi pa je po njegovih načrtih urejen cerkveni trg.

Plečnik je veliko delal v Kamniku, saj se je iz Ljubljane tja vozil z vlakom, zato je na tem območju največ njegovih del: železniška postaja Kamnik – mesto, fasade na glavnem trgu v Kamniku, cerkev v Zg. Stranjah, kraljeva lovska vila v Kamniški Bistrici, Pirnatova vila na Homcu in Hafnerjeva kapelica v Medvodah.

Gorenjska je bogata s Plečnikovimi kulturnimi spomeniki in večinoma so vsi lepo ohranjeni.

Kulturni vodnik 

Knjiga je kulturni vodnik po Plečnikovi dediščini Gorenjske in priložnost, da obiskovalcem gorenjskih krajev, ki jih zanimajo tako turistične kot kulturne zanimivosti, ponudimo nekaj več podatkov in s tem možnosti za oglede naše lepe Gorenjske. Vse več je obiskovalcev, ki se dlje zadržijo na počitnicah v gorenjskih krajih, vse bolj se zanimajo tudi za kulturno dediščino. Gorenjska je res bogata s kulturnimi spomeniki in večinoma so vsi lepo ohranjeni. Morda je obisk teh spomenikov priložnost za izlet v zimskih mesecih, saj si v prostih poletnih dneh večina želi povzpeti še na kak hrib ali skočiti v vodo.

Naslovnica knjige

Plečnik je s svojo značilno arhitekturo dodal veliko obiska vrednih spomenikov in detajlov cerkva in drugih kulturnih ustanov, ki vedno pritegnejo oko obiskovalca. Zato svetujemo vsem, ki obiščete Gorenjsko zaradi naravnih, turističnih in kakršnih koli lepot, da obiščite tudi kraje, kjer je ta izjemni slovenski arhitekt pustil svoje sledi. Bogastvo gorenjskih krajev je vsekakor tudi arhitektura, pristna gorenjska s kozolci, lepo obnovljenimi starimi hišami, domačijami kot tudi s cerkvami, kapelami in ostalim stavbarstvom. V knjigi je opisanih 19 gorenjskih krajev s 37 Plečnikovimi umetnijami.

Ker Gorenjska turistična zveza domuje v eni najlepših hiš, narejenih po Plečnikovih načrtih, je knjigi dodana tudi predstavitev Bežkove vile v Kranju, ki je kulturni spomenik lokalnega pomena. Ponosni smo, da je v njej toliko umetnin, ki so se v letih delovanja GTZ tudi ohranile.

Izdajo knjige sta omogočili Turistična zveza Slovenije in Zavarovalnica Triglav, d. d. Knjiga je bila uradno predstavljena na že 51. tradicionalnem srečanju gorenjskih turističnih delavcev konec avgusta v Gozdu Martuljku.

Besedilo in fotografije: Mirjam Pavlič, Gorenjska turistična zveza

Prejšen članekNiko Huber, prvi vodni somelje v Sloveniji
Naslednji članekZ Nebeške trdnjave do morja

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here