Ljubljanski grad – krona slovenske prestolnice

0
329

Ljubljanski grad je v zgodovini spreminjal svojo podobo in namembnost, zagotovo pa je in bo ostal simbol slovenske prestolnice. V zadnjih letih je v ospredju še posebno kot turistična atrakcija, tako za domače kot tuje turiste.

Fotografija: Arhiv Ljubljanskega gradu

Župan Ivan Hribar je že leta 1905, ko je mestna občina odkupila grad, v njem videl perspektivo za kulturno dogajanje v prihodnosti. Prav Hribar ima tudi velike zasluge za ustanovitev Deželne zveze za pospeševanje prometa tujcev na Kranjskem leta 1905. Pozneje, ko je bil pokrajinski namestnik za Slovenijo, je v letih 1922 do 1923 tudi sam vodil Jugoslovansko zvezo za tujski promet v Sloveniji.

Ljubljanski grad je s svojimi prenovljenimi dvoranami priljubljeno kulturno in družabno središče, prostor nepozabnih doživetij – za vse generacije in različne okuse. Grajski prostori so vse leto prizorišče razstav, glasbenih dogodkov, filmskih projekcij na prostem, otroških delavnic, tematskih predavanj, festivalov, tradicionalnih dogodkov, katerih vsebina je povezana z grajskimi zgodbami … Tu ima svoj prostor tudi Jazz Club Ljubljanski grad.

Fotografija: Dean Dubokovič

Grad je tudi prostor različnih protokolarnih prireditev, sprejemov, seminarjev … Prenovljeni Bela in Modra dvorana sta priljubljeni za sklepanje zakonskih zvez, otroci pa bodo uživali v praznovanju tematskih rojstnih dni.

Pot na Ljubljanski grad ne vodi zgolj do najlepših razgledov, ampak tudi do vrhunskih grajskih užitkov – kulinaričnih in vinskih doživetij.

Grajska planota 11000 Ljubljana

Telefon: +386 (0)1 306 42 93

E-pošta: info-center@ljubljanskigrad.si

Spletno mesto: Ljubljanski grad

 

Prejšen članek»Daleč najbolj ponosni smo na delo s šolskim in predšolskim podmladkom«
Naslednji članekKUOLMi, nakit iz premoga: Kar imaš v srcu, ne gre iz njega

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here