Pristno prleško s humornim temperamentom

Turistična destinacija Jeruzalem

»Prekrasna narava, odlična vina, vrhunska kulinarika in pridni ljudje so tisto, kar krasi naš kraj in našo destinacijo Jeruzalem. Pri nas čas teče drugače, to začutijo vsi, ki nas obiščejo in z nami doživijo živost, ki jo ponuja ta del Slovenije.«

Stara, lepo obnovljena zidanica, krita s slamo, kakršne so bile nekoč, se lepotiči v občini Sveti Tomaž. Poleg hiše cimprače, ki stoji nedaleč stran v Koračicah, je ena najbolj fotografiranih hiš v Jeruzalemu. In zakaj letnica 1988? »Tega ne vem, vem pa, da je zidanica stara več kot sto let. To najbrž ve samo njen lastnik – oče najboljše slovenske smučarke,« odgovori turistični vodnik Stanko Ivanuša.

Tako nagovori Danijel Vrbnjak, župan občine Ormož, obiskovalce turistične destinacije Jeruzalem. V to so  vključene občine Ormož, Sv. Tomaž in Središče ob Dravi. »V osrčju Ljutomersko-Ormoških goric se novih priložnosti vse bolj zavedamo. V destinacijo Jeruzalem smo povezali ponudnike in poudarjamo to, kar nas že od nekdaj odlikuje, torej čudovite vinorodne kraje s čudovitimi vedutami, bogato dediščino, pristno prleško  kulinariko, odličnimi vini in humornim prleškim temperamentom,« pravi Andreja  Brglez, direktorica Javnega zavoda za turizem, kulturo in šport občine Ormož.

Nenavaden suhi šopek krasi poročno dvorano na Gradu Ormož, skoraj nihče ne ugane, iz česa so narejene »vrtnice«. Andreja Brglez, direktorica Javnega zavoda za turizem, kulturo in šport občine Ormož: »Iz suhih listov nam zelo drage vinske trte.«
Kje v Prlekiji se dobro je in pije? Stanko Ivanuša: »Povsod, odlično pa na turistično-vinogradniški kmetiji Hlebec na Kogu – pri Milanu starejšemu in Milanu mlajšemu, ki ponujata seneno ekološko govedino na različne načine in točita odlično vino vinarja Mira Munda. In kjer za priboljšek postrežejo slastno mokro pijano tepko z orehi in lešniki!«

In kam naj jo mahne turist, ki pride v Jeruzalem za en dan? Brglezova predlaga obisk z zajtrkom na kmetiji Ozmec v Cvetkovcih pri Ormožu, nadaljevanje poti v Veliko Nedeljo na ogled tamkajšnje cerkve, gradu in muzeja, naprej v Koračice v občini Sveti Tomaž na hrustljavi postržjačo in kvasnico k Minki in Tončku Brumen, kjer si je obvezno treba ogledati njun muzej – staro hišo cimpračo s kletjo iz 18. stoletja – in pokusiti  kozarček njunega rujnega. Nato predlaga postanek pred Gradom Ormož (in v njem) in nadaljevanje čez Svetinjo in Jeruzalem na Kog na kulinarično razvajanje. »Seveda pa destinacijo Jeruzalem bolje spoznamo in okusimo, če jo doživljamo vsaj dva dni,« doda Andreja Brglez.

D. P. B.
Foto: Gorazd Bedrač

Prejšen članekMisterion – doživetje skrivnosti voda
Naslednji članekPlemenitost zamisli in žlahtnost zgodb