Po zdravje in znanje v gozd

Gibanje in dejavnosti v gozdu ali samo počivanje v njem okrepi naše zdravje in nas sprošča. Že kratek čas v gozdu dobro vpliva na naše zdravje. Občutimo zdravilno moč dreves, in če smo izčrpani, nas bo sprostitev pod smreko napolnila z energijo. Tako nas že na začetku pouči Rozkina gozdna učna pot na vrhu Mariborskega Pohorja.

Pri vsaki zdravilni točki na energijski poti je klopca za počitek in meditacijo.

Ob Rozkini gozdni učni poti je energijska pot Bolfenk na dobrih tisoč metrih nadmorske višine. Na njej se točke vrstijo po čakrah, začne se s prvo čakro, z obhodom vseh točk si obiskovalec očisti telo. Da to doseže, potrebuje za en obhod do sedemdeset minut. Na posameznih zdravilnih točkah se večina obiskovalcev sprošča od pet do deset minut, stopiti pa je treba v manjši razkorak z iztegnjenimi rokami ob telesu. Obiskovalec si na poti očisti vseh sedem čaker – korensko, sakralno, solarno, srčno, grleno, tretje oko in kronsko.

Alpski kozliček, ena najlepših žuželk, je tudi prebivalec Pohorja.
Znamenita Trbisova jelka, visoka 40 metrov.

Prva zdravilna točka na omenjeni energijski poti odpravlja pomanjkanje samozavesti, jezo in ženske težave v odnosu s partnerjem. Na vsaki točki je ob informativni tabli tudi lična lesena klop za počitek ali meditacijo. Druga zdravilna točka zdravi bolezni trebušne slinavke, želodca, jeter, žolča, mehurja, mišic in živčnega sistema, odpravlja jezo, strah, sovraštvo, preobčutljivost in preveliko zavzemanje za določeno stvar. Tretja zdravilna točka zdravi bolezni ustne votline in grla in odpravlja depresivnost, težave s komunikacijo ter dihanjem. Četrta zdravilna točka zdravi bolezni oči, ušes in grla, odpravlja glavobole in težave z očmi in ušesi. Na peti zdravilni točki obiskovalec odpravlja pomanjkanje navdiha, zmedenost, depresijo in pozabljivost. Šesta zdravilna točka odpravlja težave s srcem, zatrtostjo ljubezni, čustveno nestabilnost, vtisnjeno bolečino in neodpuščanje. Zadnja, sedma zdravilna točka zdravi bolezni jajčnikov, genitalij, prostate in mehurja. Na zdravilnih točkah je priporočljivo imeti zaprte oči in prisluhniti zvokom gozda (pticam, šelestenju listja …).

Mogočna večdebelna bukev je zavarovana kot naravni spomenik.
V neposredni bližini energijske poti stoji cerkvica svetega Bolfenka, ki je kulturni spomenik.
Na Rozkini gozdni učni poti lahko srečamo navadnega polha.

Drevesa so od nekdaj vez med včeraj in jutri, simbol moči, modrosti, plodnosti in življenja. Nekatera dosežejo starost sto in več let, kot denimo znamenita Trbisova jelka, ki je stara že več kot sto petdeset let, visoka je štirideset metrov in ima premer sto deset centimetrov. To mogočno drevo raste le slab kilometer od energijske poti Bolfenk. Čisto blizu energijske poti pred cerkvico svetega Bolfenka, ki so jo postavili v poznem gotskem slogu leta 1501 (doživela je požar in dolgotrajno obnovo so zaključili leta 2000), pa raste izjemno drevo – večdebelna bukev. Slednja je visoka slabih trideset metrov, najdebelejše deblo ima obseg okoli 375 centimetrov. To izjemno drevo je zaradi svoje edinstvene podobe zavarovano kot naravni spomenik. In če smo neodločni in polni dvomov, nas bo nekaj minutni postanek od bukvi z dotikom debla zagotovo pomiril.

Besedilo in foto: Duša Podbevšek – Bedrač

Na naslovni fotografiji: Že s ceste je lepo viden vhod na energijsko pot Bolfenk.

Prejšen članekPol stoletja gozdnih učnih in tematskih poti v Sloveniji
Naslednji članekSlavonija za hedoniste