Šunikov vodni gaj v Lepeni, kraljestvo slapov in tolmunov

0
4734
Foto: M. G.
Foto: M. G.

V dolini Lepene v Trenti je potok Lepenjica tik pred sotočjem s potokom Šunikom izdolbel okoli sto metrov dolga in do deset metrov globoka korita z zelenimi tolmuni. Šunikov vodni gaj, skrit v zavetju gozdov ob vznožju gora, je priljubljena turistična točka, saj je urejena in označena pot do njega nezahtevna in primerna tudi za manj vešče pohodnike.

Do Šunikovega vodnega gaja lahko uberemo daljšo ali krajšo različico. Za prvo, okoli tri kilometre dolgo krožno pot, parkiramo pri kampu Klin. Najprej hodimo kratek čas ob cesti, zatem pa prečimo brv na desno stran potoka Lepenjice, od koder nas povede proti slapovom in tolmunom v gozdu. Za krajšo pot parkiramo malce naprej od kampa, pri tabli za Šunikov vodni gaj; do korit je približno kilometer hoda. Kdor bi si zaželel čim daljšega izleta, pa lahko podaljša pot do Doma dr. Klementa Juga v Lepeni.

V gaju se voda živahno kotali čez zaobljene skale, slapovi pa hrumeče padajo v zelene tolmune, mestoma kot kaskade, eden za drugim. Svet ob potoku je divjih zelenih barv, skale v gozdu na debelo obrašča mah. Po dežju je potrebna previdnost, saj so skale in kamni izjemno spolzki.

Za Šunikov vodni gaj velja, da je energijsko bogato območje, ki prijetno vpliva na počutje in lahko celo blaži različna bolečinska in bolezenska stanja.

Izjemno prijeten potep, še zlasti v vročih poletnih dneh.

M. G.

Prejšen članekIz Ljubljane v Škofjo Loko čez Polhograjsko hribovje
Naslednji članekPraznik borovnic v – Borovnici

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here