Pot skozi zgodbo Ivana Tavčarja

0
1497

O lepotah gozda Zale je pisal že pisatelj Ivan Tavčar v knjigi V Zali. Mnogim je še bolj poznan film, posnet po tej knjigi: Ljubezen nam je vsem v pogubo. Da bi spoznali zgodbo, pa vam ni treba prebrati knjige, saj jo lahko doživite na tematski poti, ki jo je uredilo Turistično društvo Žirovski Vrh.

Na velikanskem ksilofonu na poti lahko zaigrate na različne vrste lesa. Foto: TD Žirovski Vrh

Se še sprašujete, s čim bi vas lahko privabila pot, da jo obiščete? Zagotovo z lepo naravo, razgledi, različnimi didaktičnimi pripomočki, animacijskimi točkami, na katerih se lahko brezskrbno igrate in hkrati spoznavate gozd. Poleg tega je na tem območju kulinarična ponudba čedalje pestrejša, odpirajo se kmetije odprtih vrat … Šaljivi domačini pa vas v igranih zgodbah popeljejo več sto let v preteklost.

Pot skozi Zalo je dolga 12 kilometrov, prehodimo pa jo v treh do štirih urah. Izhodišče za potep po njej je kmetija pr’Bukovc (Žirovski Vrh 44), kjer si lahko po vnaprejšnjem dogovoru privoščite tudi okrepčilo. Pot je mogoče obiskati samostojno ali organizirano. Za skupine priporočamo vodenje in animacije na poti, ki pripomorejo k večjemu doživljanju zgodbe. Vsako prvo soboto v mesecu je ob 10. uri organizirano vodenje do utrdbe Rupnikove linije na Golem Vrhu, ki je v neposredni bližini tematske poti. Nato pa se lahko odpravite naprej skozi gozdove Zale, do velikih mravljišč, mahovite medvedke Štefke, se zagugate na gozdni jasi, popijete bistro studenčnico, ki izvira tik pred vami, in uživate v lepem razgledu.

Na Poti skozi Zalo je nastala še ena, krajša pot, primerna za družine z otroki. Rumene medvedje šape vas vodijo od postaje do postaje, kjer se igrate zanimive igre. Hoja ni zahtevna, pot pa je dolga le 3,5 kilometra, kar je več kot primerno za različne starostne skupine otrok. Na poti je sedem tematskih iger, povezanih z gozdno pedagogiko in čutnim zaznavanjem.

Največ zanimanja na poti pa zagotovo požanje 3,5 metra visoka mahovita medvedka Štefka. Mah, ki se razrašča po njej, se namaka iz bližnjega studenca. Gozdna jasa, ki je nedaleč proč, vas še zlasti poleti vabi k različnim doživetjem. Počivalnik v obliki ptičjega gnezda vam ponuja zavetje in sproščajoč počitek v senci debele smreke, lahko se zagugate na velikih gugalnicah, na velikanskem ksilofonu zaigrate na različne vrste lesa, se zleknete na leseno lužo ali pa se le sprehodite med drevesi. Številne zanimive točke na poti vas prepričajo, da se na pot še kdaj vrnete.

TD Žirovski Vrh že več kot deset let pripravlja organizirane pohode skozi Zalo, vendar smo vsebino poti v zadnjih dveh letih temeljito dopolnili. Za igrane zgodbe smo zagotovili tudi prepričljive kostume. Vsako leto sprejmemo kar nekaj upokojenskih, šolskih in vrtčevskih skupin. Vsebino animacij prilagajamo ciljnim skupinam.

Poljanska dolina je slabo poznana destinacija, a upamo, da bo v prihodnje drugače. V turizem skupaj z občino Gorenja vas – Poljane in številnimi društvi ter posamezniki vlagamo čedalje več. Turistične skupine si tukaj sicer najpogosteje ogledajo Šubičevo hišo, Tavčarjev dvorec z novo muzejsko zbirko in kmetije z različno ponudbo.

Vabljeni v Poljansko dolino! Pustite se presenetiti in prepričati, da je resnično raj za ustvarjanje in sprostitev.

Lucija Kavčič, TD Žirovski Vrh

Prejšen članekVelika zgodba male Kranjske
Naslednji članekRaj pod Triglavom

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here