Potujoči medeni paviljon

0
763

Čebelarska zveza Slovenije je v Lukovici  pred dnevi uradno odprla čebelarski paviljon Medena zgodba – prevozni čebelnjak, namenjen izobraževanju, predstavitvi in promociji slovenskega čebelarstva in medenih izdelkov. Verjamejo, da bo paviljon gostoval tudi v tujini.

Fotografija: ČZS

Polovica notranjega dela paviljona je namenjena predstavitvi čebeljih panjev in tehnologiji pridelave medu, polovica pa predstavitvi vseh čebeljih pridelkov. Poleg tega je v panjih mogoče opazovati čebele, in sicer prek posebnih videovsebin na zaslonih v satih.

Predsednik ČZS-ja Boštjan Noč je ob odprtju paviljona poudaril, da bo šlo za pravo medeno zgodbo, prek katere bodo lahko ljudje spoznali čebelarstvo v pravem pomenu besede. “Ponosen sem, da smo odprli novo zgodbo, ki bo gostovala po Sloveniji in, verjamem, tudi v tujini,” je dodal.

Fotografija: ČZS

Odprtja se je udeležil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, ki je dejal, da so dozdajšnje tovrstne promocijske dejavnosti pomembno prispevale k promociji čebelarstva. “Prepričan sem, da bomo vsi obiskovalci paviljona začutili pomen ohranjanja narave, da bodo lahko čebele preživele tudi v sodobnem času,” je dejal. Dejavnosti s paviljonom se veseli tudi vodja delovne skupine za pripravo paviljona Aleš Bozovičar“Potoval bo od sejma do sejma in predstavljal čebelarstvo,” je pojasnil.

Pod panjem je nameščena čebelarska tehtnica z vremensko postajo in videonadzorom zunanjosti paviljona. V paviljonu so predstavljena tudi čebelarska opravila, kot so točenje medu, skladiščenje medu ter njegovo pakiranje po vseh standardih varne in zdrave pridelave hrane. Izpostavljene so tudi ključne informacije o čebelah in čebelarstvu.

Fotografija: ČZS

Poleg prodajnega pulta je v paviljonu tudi prostor za pokušanje različnih vrst medu. Za ta namen so razvili posebno degustacijsko postajo. Na zunanji strani paviljona so poleg degustacijske postaje nameščene tablice, na katerih so predstavljene vrste medu, vsi čebelji pridelki, avtohtona kranjska čebela in pomemben segment slovenskega čebelarstva – apiterapija.

Fotografija: ČZS

Na drugi strani paviljona so na časovnem traku predstavljeni poudarki o zgodovini čebelarstva. Tradicionalnost slovenskega čebelarstva je prikazana s poslikavo panjskih končnic in pročelji AŽ-panjev. Najmlajši pa bodo lahko prek didaktičnih iger spoznavali ključne posebnosti o čebelah, so pojasnili na ČZS-ju. Oblikovalci paviljona so med drugim poskrbeli tudi za posebno osvetlitev, ki poudari medene kapljice v satju, nameščene na zunanjosti paviljona, so v sporočilu za javnost še zapisali na ČZS-ju.

Prejšen članekOb mednarodnem dnevu gozdov temelji za kopo velikanko
Naslednji članekVelikonočni sejem v Termah Snovik, ampak malo drugače

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here