Povezovanje društev – primer dobre prakse

0
567

Brez turističnih društev bi se majhni slovenski biseri izgubili v poplavi priljubljenih in medijsko bolj izpostavljenih krajev. Turistična društva so zato motor malih krajev – kar 400 jih je, vključenih v Turistično zvezo Slovenije.

 Dobra polovica društev se povezuje z regijskimi turističnimi zvezami, kar je izjemno pomembno, saj jim to daje dodatno podporo in zagon pri njihovem delu. Regijska turistična zveza namreč nudi in organizira različna izobraževanja, strokovno pomoč in promocijo njihovih prireditev ter turistične ponudbe krajev in občin, od koder so društva. Kako zelo uspešni so pri tem, govorijo dobre zgodbe, ki jih ustvarja Regijska turistična zveza Saška. Deluje že četrto leto in v tem času se je vanjo vključilo že 66 društev iz kar 29 občin. Društva prihajajo s Koroške, obeh Savinjskih dolin, Šaleške doline in okolice Celje. Baza Regijske turistične zveze pa je v Velenju.

Veselo v poletje v Velenju – od leve proti desni: podpredsednik TZS Peter Misja, Franc Špegel, predsednik RTZ Saška, podžupan Velenja Peter Dermol

Povezovanje društev iz različnih krajev nam je omogočilo izdelavo slikovitega predstavitvenega in promocijskega filma, ki tuje in domače goste prijazno vabi na obisk v širšo regijo. Za vse, ki si želijo temeljiteje raziskati določen kraj, tam ostati dlje ali jih morda pritegne določena prireditev, vezana tudi na letni čas, pa se izdela žepni koledar tradicionalnih prireditev naših društev.

Zavedamo se, da je turizem hitro spreminjajoča se panoga in da tudi društva nehote tekmujejo s časom in novostmi, zato daje Regijska turistična zveza Saška velik poudarek izobraževanju. Želimo si namreč, da društva kvalitetno predstavljajo svojo ponudbo. Naših izobraževanj se udeležujejo tudi predstavniki občin, ki so neločljivo povezani, in soustvarjalci turistične ponudbe. Zavedamo se namreč, da manjše občine nimajo dovolj finančnih sredstev za izvedbo le-teh. Naše aktivnosti so obrodile sadove, saj smo dvignili kakovost turistične ponudbe širše regije in veliko delali na promociji ter prepoznavnosti.

Srečanje TD RTZ SAŠKA, Braslovče 2019
Foto: Jelka Žlavs

Vse naše prireditve in dogodki, ki jih organiziramo, so narejeni z mislijo na okolje in so prijazni do narave. Eden večjih, pomembnejših in bolj izpostavljenih dogodkov v letu je Veselo v poletje, širše znana prireditev, ki jo organiziramo v Velenju. Takrat se na več kot tridesetih stojnicah s svojo kulinariko, običaji in značilnostmi svojega kraja predstavijo društva, ki občinstvo z domiselnimi povabili in predstavitvijo povabijo v svoj kraj. Druga odmevnejša prireditev, ki jo organiziramo, je na našem koledarju zapisana ob svetovnem dnevu turizma. To je srečanje društev Regijske turistične zveze Saška. Vsako leto ga izvedemo v drugem kraju. Organizatorju se prepustimo, da nas popelje po kulturnih in naravnih znamenitostih kraja, brbončice pa razvajamo s pokušanjem kulinaričnih posebnosti, ki jih navadno začini še kulturno-zabavni program. Zanimivo je, da so ta srečanja pokazala, da čeprav smo močno vpeti v turizem in poznamo veliko kotičkov naše male Slovenije, še vedno premalo odkrivamo zanimivosti v širši regiji. To kaže, da je treba še bolj temeljito in zagrizeno delati na promociji krajev.

Pohod po učni poti škrata Bisera

Regijska turistična zveza Saška namreč ugotavlja, da brez povezovanja v turizmu ne gre. Glede na to, da smo zelo majhni, je torej to za nas ključno. Veseli nas, da so rezultati našega sodelovanja obrodili sadove in so lahko zgled drugim. Ob tem je treba poudariti, da društva brezplačno vabimo k povezovanju v Regijsko turistično zvezo, saj do nas nimajo nobenih finančnih obveznosti.

Glede na vidne premike, ki jih delamo, se bomo v tem letu razširili še na Kozjansko in do Slovenskih Konjic. In še en cilj smo si zadali, ki bo s premišljenimi koraki in dejanji dosegljiv v prihodnjih letih, in sicer da v društva vključimo mlade. Ti sicer sodelujejo v akciji Turizmu pomaga lastna glava, pri kateri so mentorji po osnovnih šolah člani naših društev. A se po končani osnovni šoli običajno ne najdejo v turističnih društvih. Zato začenjamo ustanavljati mladinske sekcije pri društvih, prav tako pa je treba delati na tem, da mlade pritegnemo z vsebino, ki jo bodo lahko po svojih željah dopolnjevali, brusili in prenesli na naslednje generacije.

 

Besedilo in foto: Franc Špegel, predsednik RTZ Saška

Prejšen članekNa pohod v Velenje
Naslednji članekNe spreglejmo svoje edinstvenosti

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here