Pustni dodatki iz aluminjaste folije

0
845

»Navdih za pustne like najdem, ko prebiram pravljice. Za strašilo, ki sem ga ustvarila, me je našel na nedeljskem sprehodu po počesanih slovenskih njivah, včasih namig za šemo najdem v filmskih uspešnicah, trenutno pa brskam po keltski zgodovini,« pravi Sarah Bamburač, mojstrica ličenja, vizažistka in ustvarjalka edinstvenih poslikav obraza.

Pustni lik: oven

Pustno rajanje je zanjo nekaj posebnega, v njem uživa, saj se, kot pravi, lahko za en dan preobraziš v nekaj drugega. Všeč ji je ta slovenska tradicija in v njej neizmerno uživa. Žalosti pa jo, da je kljub poplavi številnih pustnih kostumov našemljenih vse manj otrok.

Pustni lik: povodni mož

Če imamo vsaj malo ustvarjalne žilice, si lahko preprosto in edinstveno masko, ki nam bo pisana na kožo, naredimo kar doma. Za tak podvig ne potrebujemo posebnih materialov. Sarah Bamburač namigne, da lahko ušesa za hudiča, muco, zajčka ali rogove za ovna, hudiča in druge priljubljene pustne like izdelamo, če le pobrskamo po kuhinjskih predalih za aluminijasto folijo. Z nekaj triki in brez posebnih ročnih spretnosti aluminijasto folijo stisnemo, oblikujemo po svojih željah – odvisno, kakšna živalska ušesa ali rogove ustvarjamo –, ovijemo s papirnatim lepilnim trakom, pobarvamo z vodenimi barvami. Za konec jih s silikonsko pištolo nalepimo na trak za lase.

Pustni lik: strašilo
Pustni lik: strašilo

Tako ustvarimo svoj pustni dodatek. Za poslikavo otroškega obraza potrebujemo le nekaj osnovnih pripomočkov: belo barvo, ki jo lahko kombiniramo s črno – za to uporabimo žensko barvico za oči. Če imamo v predalih še rdečo in rjavo, lahko ustvarimo izjemne pustne poslikave. Za veselo in brezskrbno rajanje je najbolje uporabiti vodne barve, ki ne vsebujejo nevarnih dodatkov in se enostavno sperejo z vodo.

Suzana Kozel

Foto: Špela Urbanc Photography

Prejšen članekVesel, šegav in poln norčij – prihaja pustni čas
Naslednji članekPust mastnih ust!

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here