Koronavirus je resno zagodel turizmu

0
464

Slovenske ulice so srhljivo prazne, turistično oblegana mesta, ki so se zadnja leta zaradi navala domačih in tujih obiskovalcev po vzoru tujine že soočala s problemom množičnega turizma, so obmolknila. Zdi se, da si je narava na silo vzela premor od najbolj superiorne vrste na Zemlji, ljudi.

Maribor se je zaradi koronavirusa spremenil v mesto duhov.
Foto: Polona Ožbič

Koronavirus je z naših ulic pregnal domače in tuje turiste. »Vsaj za nekaj časa,« pravi predsednik Turistične zveze Pavle Hevka. »V tem času je vsaj deloma ustavil tudi vse vaše načrte, priprave in dejavnosti pri razvoju in izvajanju turističnih storitev in produktov po krajih, ki se jim predano posvečajo v turističnih društvih, kjer vse to počnejo prostovoljno.« A na srečo virus ni okužil vseh naravnih znamenitosti, ki nas obdajajo. Hoteli, restavracije in mnogi drugi turistični objekti so zaprti, poziva predsednik Turistične zveze, a pohodne poti, sprehajalne steze in vseobsegajoča narava so nam še vedno dostopni. Čakajo, da pridemo do njih sami.

Za vikende bomo ostali doma.
Foto: Pexels

Težko smo sprejeli, da je treba zaradi hitrega in nenadzorovanega širjenja virusa odpovedati koncerte, kulinarična druženja, predstave in druge turistične prireditve, na katere se je večina posameznikov in turističnih društev pripravljala in se jih veselila že dlje časa. Pavle Hevka se zaveda težav, ki ob tem nastajajo: »Vem, da vam je morda hudo, da v teh trenutkih ne morete izpeljati, dokončati ali pripraviti svojih stvaritev, produktov in prireditev s področja turizma. Zelo dobro se zavedam, da trenutno tudi ni nikogar, ki bi lahko občudoval in obiskoval vaše turistično privlačne kraje s ponudbo, ki jo tako skrbno ustvarjate in predstavljate. Ni mi vseeno, a v trenutnih okoliščinah, ki jim botruje čisto majcena višja sila, je najbolj pomembno, da se vsi skupaj in vsak zase osamimo in na tak način združeni in skupaj prebrodimo to vse večji strah vzbujajočo situacijo.«

Zaradi prepovedi zbiranja ljudi so bili odpovedani številni dogodki.
Foto: Turistična zveza Slovenije

Moderna zahodna družba, vajena ugodja in udobja potrošništva, se z velikim šokom sooča s trenutnimi razmerami, čeprav so se s podobnimi krizami ljudje v daljni preteklosti že srečevali, spomni predsednik Turistične zveze. »Navsezadnje je Slovenija posejana s kužnimi znamenji, za katere marsikdo od turističnih društev tudi skrbi, a zavedanje moči narave, ki lahko v trenutku pomete človeško vrsto, nas navdaja s strahospoštovanjem do narave, ki ustvarja, ohranja in uničuje.«

Znašli smo se v obdobju prisilne umiritve, ko za vikende namesto načrtovanja izletov in ogledov turističnih znamenitosti ostanemo doma. »Naša dolžnost je varovati zdravje narave kot sistema, ki mu pripadamo tudi ljudje; naša dolžnost je varovati zemljo in vse zaklade v njej, da nam bo lahko rodila zdravo, neoporečno hrano; naša dolžnost je varovati rastline, da nam bodo lahko podarile svojo zdravilno in prehrambno moč; in naša dolžnost je varovati živali, ki so naši evolucijski spremljevalci v vsej razkošni raznolikosti življenja za Zemlji.«

Predsednik Turistične zveze Pavle Hevka si v teh dneh zaradi narave svojega dela ne more privoščiti udobja domače pisarne, zato je, odgovorno zaščiten z masko – zaradi sebe in drugih –, na delovnem mestu. V epidemiji koronavirusa pa ne vidi le nujno slabih stvari. »Majcena, neživa, pretkana pošast je vsem obrnila življenje na glavo. Ali pa morda vendarle na noge? Saj veste, vsi smo vse doslej leta in leta hiteli, prehitevali druge in celo sami sebe in si dopovedovali nekaj v smislu, samo še tole opravim, samo še na to službeno pot se odpravim, samo še tole uredim, samo še tole izvedem.« Ob tem pa se je zdelo, da naša marljivost le še daljša sezname opravil.

Predsednik Turistične zveze Pavle Hevka si v teh dneh zaradi narave svojega dela ne more privoščiti udobja domače pisarne, zato je, odgovorno zaščiten z masko.
Foto: Osebni arhiv

Osamitev zaradi epidemije koronavirusa naj bo priložnost za razmislek in postavitev novih temeljev slovenskega turizma, ki sicer velja za pomembno gospodarsko panogo in je v zadnjih letih beležil rekordne obiske. Žal pa je Slovenija v najbolj obleganih turističnih biserih, kamor so se stekale reke turistov, že izgubljala čarobnost in privlačnost, po kateri slovimo po svetu – pristen stik z domačini.

PUSTI SPOROČILO