Razstava jaslic v skritih kotičkih Gradeža

0
1494
Foto: arhiv Društva za ohranjanje dediščine

Društvo za ohranjanje dediščine odpira v nedeljo, 17. decembra, ob 17.30, ob sušilnici sadja deseto razstavo jaslic na Gradežu pri Turjaku. Na ogled bo do 7. januarja.

Jaslice so bile v preteklih letih razstavljene v različnih odkritih in skritih kotičkih vasi: na prostem pod drevesi in na drevesih, pod kozolci, v kapelicah, v stari vinski kleti, v »podzemni jami«, na oknih in med okni, v skednjih, v kaščah, v kleteh, v svinjaku, na vozu, v vodnjakih, celo v odsluženem akvariju in televizorju. Največ pa jih je po navadi v sušilnici sadja.

Avtorji jaslic so z Gradeža in iz drugih slovenskih krajev, čedalje več jih je iz tujine, iz bližnjih in oddaljenih držav. Med domačini je najbolj ustvarjalna družina Šavli, njen član Marko je tudi predsednik Društva za ohranjanje dediščine in idejni vodja razstave.

Jaslice »za pojesti«

Foto: arhiv Društva za ohranjanje dediščine

Skorajda ni več materiala, ki ga ne bi uporabili za izdelavo jaslic na Gradežu. Najtrše so iz betona, kamna, mavca, gline, keramike, stekla in lesa, šibja, odsluženih žarnic … Druge so iz nežnega blaga, pa čipk, kvačkane in pletene, iz stiropora, koruznih storžev in ličkanja, pa tudi iz voska in papirja. Nekatere so celo »užitne« – iz bučk, fižola in testa. Najstarejše ročno izrezljane jaslice so stare 150 let, papirnate sto let, nekatere so komaj centimetrske, druge nadnaravne velikosti. Številne so sodobnejše, umetniško zasnovane, vsako leto so na ogled tudi »žive« jaslice. Poleg tega si lahko obiskovalci na razstavi ogledajo tudi makete vseh cerkva, ki so v Trubarjevih časih sestavljale prastaro škocjansko župnijo.

Hlevček s sveto družino simbolično predstavljajo od najmanjše orehove lupine do posnetka bližnje podzemne Taborske jame s kapniki. Nekatere jaslice predstavljajo vaško življenje v gibanju.

Ustvarjalnost na ogled tudi v živo

Razstavo jaslic v skritih kotičkih Gradeža bodo ob odprtju, 25. decembra in 1. ter 7. januarja, ko bodo razstavo zaprli, pospremili različni dogodki: koncertni nastopi z božičnimi pesmimi, praznična tržnica s stojnicami, na katerih bodo na prodaj darila, domače dobrote in topla okrepčila, prikazi izdelovanja jaslic … Vsak dan bodo od 10. do 18. ure vodeni ogledi razstave; za večje skupine je priporočljiva vnaprejšnja napoved obiska. V času razstave bodo pripravili tudi dogodke za otroke; med drugim jih bo obiskal Božiček, ki jih bo tudi simbolično obdaril.

Ob koncu razstave pa vaščanke po starih receptih spečejo poprtnik, praznični kruh, značilen za te kraje.

Zdenka Zabukovec

Prejšen članekV Litiji je na ogled rudnik Sitarjevec, eden najstarejših rudnikov v Sloveniji
Naslednji članekDo odličnosti in petih zvezdic je še dolga pot

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here