Sanje v Medani – noči knjige in vina

0
1348
Foto: Tomo Jeseničnik/www.slovenia.info

Od četrtka do nedelje (29. junija do 2. julija) bodo Goriška Brda znova v znamenju poezije in vina. Letošnji festival Sanje v Medani prinaša tri koncertne večere, druženje s pesnicami in pesniki ob glasbi in vinu, pa tudi videopoezijo, film, razstave …

Osrednje festivalsko prizorišče bo Vila Vipolže, kjer bodo ob večerih od četrtka do sobote nastopili številni znani ustvarjalci: Rudi Bučar, Jani Kovačič, Ana Pupedan, Tamara Obrovac, Boštjan Gorenc – Pižama, Klemen Klemen, Andrej Rozman Roza, Janja Majzelj in drugi. Šmartno (na fotografiji) se bo v soboto prelevilo v Pravljično vas: skozi srednjeveško vas bodo ves dan trkljale pravljice, mahniti pa jo bo mogoče tudi na svojstven, literarni lov na zaklad. Vse štiri dni festivala bo mogoče stopiti po Poti pesmi in vina; obiskovalci se bodo na njej družili z ustvarjalci na različnih domačijah ob briški kapljici.

Del festivala pa bo tudi forum (v petek) z osrednjo temo: staroselstvo, ki je, kakor so zapisali prireditelji festivala, »v času raztapljanja identitet tako na nacionalnih kot individualnih ravneh, v času množičnega izginjanja kultur po vsem svetu, ki jih nadomešča plehka in v svojem jedru barbarska kultura potrošništva, izjemno intrigantna tema«. O njej bosta spregovorila pater Karel Gržan, ki pripravlja predavanje o osupljivih arheoloških najdbah na tleh slovenske Štajerske, in Pavel Medvešček, ki je lani objavil knjigo Iz nevidne strani neba, v kateri popisuje izročilo posoških starovercev.

U. L. L.

PUSTI SPOROČILO