Praznik situl v Novem mestu

0
1289
Foto: Dolenjski muzej

V soboto, 24. junija, bo v Novem mestu Praznik situl – festival prazgodovinskega življenja in kulinarike. Novomeška občina in Dolenjski muzej Novo mesto dogodek pripravljata drugič zapored, letos pa bo na Glavnem trgu in v Dolenjskem muzeju, od 18. ure do polnoči.

Festival je posvečen situlam, izjemnim spomenikom, ki pričajo o življenju halštatskih prebivalcev Novega mesta. Ti so bili enakovredni izjemnim civilizacijam celinske in sredozemske Evrope. Bronaste, figuralno okrašene situle spadajo med najpomembnejše najdbe iz starejše železne dobe, ko se v Sredozemlju izoblikujeta evropska civilizacija in kultura. Prav iz Novega mesta izvira skoraj četrtina vseh doslej najdenih. Po teh izjemnih umetniških stvaritvah železne dobe Novo mesto imenujemo tudi mesto situl.

Bogata situlska pripoved dopolnjuje naše vedenje o življenju socialno močno razslojene prazgodovinske družbe, saj v tem času še niso poznali pisave. Vrhnji sloj, elito tega časa, so predstavljali imenitni posamezniki, ki so v svojih rokah združevali politično, vojaško, ekonomsko, duhovno in socialno moč. Situle so uporabljali kot prestižno namizno in protokolarno posodje, iz njih pa so gostom na praznovanjih stregli dragocena vina.

Letošnji program Praznika situl bo letos vsebinsko bogatejši od lanskega, večje bo število sodelujočih. Obiskovalci se bodo lahko seznanili z obrtmi, ki so jih poznali že v prazgodovinskem času, pokusili gostinsko ponudbo s pridihom kulinarike starejše železne dobe, prisluhnili glasbi skupin Cantlon in Beer Belly, si ogledali nastope folklorne skupine Kres na temo glasbe in plesa starejše železne dobe ter uprizoritev slovesnega sprejema halštatskih gostov pri novomeškem knežjem paru. V Dolenjskem muzeju se bo mogoče udeležiti vodenega ogleda situlskih spomenikov v okviru stalne arheološke razstave.

Mestna občina Novo mesto in Dolenjski muzej načrtujeta, da bo prireditev z leti prerasla v festivalsko dogajanje in postala eden ključnih turističnih proizvodov, ki bodo spremljali nastajajoči arheološki park v mestu.

Letošnja prireditev pa bo odeta v jantarne barve, saj Novo mesto letos praznuje Jantarno leto. Izdelki iz dragocene okamenele smole, ki dopolnjujejo domače, mojstrsko oblikovane steklene izdelke, so poleg situl eden najpomembnejših zakladov novomeške arheološke dediščine.

L. L.

Prejšen članekVabljeni v objem triglavskih pravljic
Naslednji članekSanje v Medani – noči knjige in vina

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here