Sence nad krajino, predstavitev knjige Slavka Mirtiča

0
375

Vljudno vabljeni na predstavitev knjige Slavka Mirtiča in priložnostne razstave Sence nad krajino, ki bo v petek, 18. junija 2021, ob 18.00 uri v gradu Žužemberk.

V Suhi krajini je bilo mnogo pomembnih, svetlih in tudi temačnih zgodovinskih dogodkov, ki so pozabljeni, nekako odrinjeni in neraziskani. Mednje sodi tudi poglavje o drugi svetovni vojni, posebno o letalskih napadih, od katerih  je preteklo že skoraj 80 let.

Grad Žužemberk. Fotografija: Mediaspeed, foto: Ernad Ihtijarević

Prav srečanje avtorja knjige z južnoafriškim ljubiteljskim zgodovinarjem in raziskovalcem letalskih sil SAAF gospodom Tinusom Le Rouxom je botrovalo, da so v knjigi, poleg izvirnih fotografij letalskih napadov na suhokranjske vasi, objavljeni tudi številni dokumenti ter dragocena pričevanja domačinov, ki bodo pripomogla doumeti in razumeti dogajanja med vojno. V knjigi so kronološko predstavljeni številni dogodki med vojno in po njej, spomeniki in znamenja padlih na obeh straneh. Knjiga, fotografska razstava in kratki film je pomemben pomnik naše skupne zgodovine, zavezanosti miru, sožitju in domoljubju, obenem pa simbol želja po svetu brez vojn, nasilja in revščine.

Zbrane bo nagovoril častni pokrovitelj, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije gospod Alojz Kovšča, ki bo skupaj z njeno ekscelenco, veleposlanico Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, gospo Tiffany Sadler, odprl razstavo fotografij letalskih napadov zavezniških pilotov SAAF na vasi v Suhi krajini.

Zbrane bo pozdravil tudi župan Občine Žužemberk Jože Papež.

 

Prejšen članekProf. dr. Janez Bogataj »Če imamo v eni roki tuje kulinarične značilnosti, moramo v sosednji držati svoje stvari«
Naslednji članekZdružite kolesarski vzpon s termalnim razvajanjem, Terme Snovik 19.06.2021

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here