Skupaj bomo prebudili turistično Trnuljčico

1
1267

Pozdravljeni, prav vsi člani prav vseh turističnih društev in zvez v naši deželi – Sloveniji!

Leto 2020, lahko bi ga poimenovali tudi Annus horribilis, je bilo za vse nas leto zelo kompleksnih preizkusov naših zmožnosti življenja in bivanja v razmerah, ki so nas potisnile za domače štiri stene in nas oropale možnosti za potovanja, izlete ter druženja in spoznavanja novih krajev in ljudi. Zato toliko bolj stavimo na letošnje leto, leto 2021, ki se začenja z neuklonljivim upanjem v čas, ki nas bo popeljal naprej v prihodnost brez virusnih zoprnij, zapor držav, regij in občin, samoizolacij in karanten.

Pavle Hevka, Predsednik Turistične zveze Slovenije

Mislim, da se vsi v tem času še mnogo bolj zavedamo, koliko nam pomenijo človeški stiki, dobri odnosi med ljudmi, pogovori in včasih tudi čisto lahkotni klepeti v kavarni ali v parku s prijatelji in sorodniki, z znanci in včasih tudi z neznanci.

Epidemija je turiste, ki smo jih v lanskem letu pričakovali v naši deželi – lepi in gostoljubni – zadržala doma, nas pa priklenila na prostor znotraj znanega in varnega objema domov, a tudi nekoliko dolgočasnega in z negotovostjo prežetega preživljanja dnevov, tednov in mesecev. A domači in tuji turisti se bodo vrnili takoj, ko s skupnimi napori premagamo nadlogo, ki nas že leto dni spravlja »ob pamet«. In takrat bomo vsi skupaj pripravljeni tako dobro, kot doslej še nismo bili. Izpad dohodkov turistične industrije, ki je zaznamoval lansko leto, se bo umaknil svežemu prilivu, ki bo s pomočjo vseh prostovoljcev Turistične zveze Slovenije znova prebudil našo turistično Trnuljčico in jo popeljal v svetlejše in blagostanja polne dni. Zato naj velja moja pohvala vsem vam, ki se v teh časih trudite postoriti vse, kar je v vaši moči, za ponovni zagon turističnega vrtiljaka v Sloveniji.

Prevetritev in izobraževanje 

Vem, da so za vse to potrebna tudi finančna sredstva in nekaj teh sredstev se Turistični zvezi Slovenije nasmiha iz proračuna, pa tudi drugi viri se že kažejo kot spodbuda za nov zagon. Navsezadnje je za nami že kar 30 let vodenja različnih projektov, ki so pomagali pri rasti in razvoju Slovenije kot turistične destinacije, ki s svojo bogato zgodovinsko, kulturno in kulinarično dediščino še vedno sodi med neodkrite bisere mednarodnega turističnega trga.

V naši zvezi nas v letošnjem letu čakata tudi dve malce bolj uradni nalogi, in sicer prevetritev dolgoročne strategije delovanja in posodobitev statuta naše skupne zveze. Zato naj moj poziv k sodelovanju doseže vse vas, ki se že leta trudite v turističnih društvih in zvezah po vsej Sloveniji.

Prav tako sem prepričan, da je treba vložiti večje napore v kakovostno in redno izobraževanje vseh, ki se želite izobraževati za delo v turističnih društvih in v turistični dejavnosti nasploh. In to bomo tudi storili, če drugače ne, pa prek spleta.

Prenovljena spletna stran

In ko smo že pri spletnih straneh: naši predani »turistični računalničarji« hitijo z zaključevanjem postavitve nove spletne strani Turistične zveze Slovenije. Pravkar vnašajo vsebine, ki so že doslej napolnjevale našo spletno stran, dodajajo pa tudi povsem nove vsebine in razširjene podstrani posameznih turističnih društev. Zato naj vas spodbudim k nalaganju in predstavitvi bogatih vsebin, ki jih obravnavate v vaših društvih. Možnosti promoviranja, predstavljanja, posredovanja, tudi prodaje, so neskončne, zato kar pogumno nalagajte vaše pisne in slikovne vsebine na posodobljene strani Turistične zveze Slovenije. Prostora v Oblaku je za vse dovolj! In če katero od turističnih društev še nima svoje samostojne spletne strani, lahko vse svoje zanimivosti objavi kar na teh podstraneh, ki lahko postanejo pomembna točka komuniciranja z domačimi in tujimi turisti.

Trenutno se prenavlja in nadgrajuje tudi celoten sklop »Projekti« na naši spletni strani. Posodablja in nadgrajuje se interaktivno spletno glasovanje za najlepša in najgostoljubnejša slovenska mesta. Ocenjevanja komisij pri tem projektu bodo predstavljena na preglednejši način. Posodablja in avtomatizira se tudi način obdelave podatkov in projektov – nič več ne bo ročnega vnašanja vsebin.

Vzpostavlja se sistem registriranih uporabnikov za tri različne skupine, in sicer za turistična društva, za turistično-informacijske centre in za občine. Društva bodo na ta način lahko urejala in objavljala svoje podatke in vsebine, občine pa bodo lahko elektronsko oddajale podatke, izpolnjevale vloge in formularje, še posebej prijave za najlepše mesto, kraj, trg….

Tudi naš najbolj znan projekt – Moja dežela – lepa in gostoljubna – bo z letošnjim letom dobil nov zagon, zato poziv vsem, ki bi radi sodelovali pri njem, prihaja ravno ob pravem času, saj se priprave na njegovo izvedbo že živahno odvijajo. Pogumno in smelo se torej prijavite v to vseslovensko turistično tekmovanje in postanite član naše rastoče in raznolike družine.

Slovenski turistični vodnik in še več

Spletna povezava do Slovenskega turističnega vodnika je svetla točka našega delovanja, ki je že v prvih dveh letih požela veliko pohval in seveda tudi ogledov. Z njegovo pomočjo lahko že sedaj načrtujete krajše izlete po Sloveniji, na katere se boste lahko odpravili takoj po sprostitvi ukrepov, ki vsem nam že kar malce grenijo življenje.

Že sedaj pa se lahko samostojno in ob upoštevanju vseh zdravstvenih ukrepov podate na katero od tematskih poti v bližini vašega kraja. Če se že ne moremo svobodno gibati povsod, se lahko odpravimo po množici takih poti in prav tako uživamo v naravi, razgledih in sončnih dneh, ki prihajajo. Vsekakor pa mislim, da je treba vzdrževanje, sodelovanje in odločanje o razvoju tematskih poti premakniti na višje ravni odločanja v naši državi in s tem zagotoviti njihov trajni obstoj in razvoj, saj so prav te poti za novodobne turiste, ki si želijo čim več stika z naravo, visoka dodana vrednost v že obstoječi klasični turistični ponudbi. Posvetili se jim bomo v aprilski številki Lipovega lista, ki bo v veliki meri posvečen prav tematskim potem.

Za domače, pa tudi tuje turiste bomo v letošnjem letu poskrbeli tudi tako, da bomo na spletni strani TZS vzpostavili konfiguratorja izletov in modul organizacije izletov, turisti pa si bodo z njuno pomočjo z lahkoto sestavili itinerar vsakega obiska, izleta, popotovanja in odkrivanja turističnih znamenitosti Slovenije. Seveda si bo načrtovani izlet vsak uporabnik lahko shranil v uporabniški račun, poslal na svoj e-naslov in v mobilno aplikacijo.

Projekt organizacije izletov vključuje tudi obsežne povezave Turistične zveze Slovenije s ponudniki izletov, avtobusnimi prevozniki, Slovenskimi železnicami, turističnimi agencijami, turistično-informacijskimi centri, ponudniki gostinskih in kulinaričnih storitev…. Vsi ti ponudniki bodo svoje zaključene pakete izletov lahko naložili v sistem TZS in jih prikazali radovednim pohajkovalcem. Dodana bo tudi možnost zakupa izletov.

Spletna trgovina na strani TZS

Kot predsednik Turistične zveze Slovenije pa naj vam zaupam tudi novost na naši spletni strani: ustvarjena bo posebna spletna platforma kot manjša spletna trgovina, ki bo določenim ponudnikom omogočila prodajo določenih izdelkov, kot so izdelki domače obrti, pridelki domače pridelave, turistični spominki…. V njej se bo lahko oglaševalo, predstavljalo in prodajalo kakovostne produkte, ki jih pripravljate v vaših društvih in občinah.

Čestitam vsem, ki se neumorno trudite pri vzpostavitvi vsega tega interaktivnega bogastva, ki bo omogočil in pospešil turistične aktivnosti v naši deželi.

Poudarim naj tudi zgledno sodelovanje med Turistično zvezo Slovenije in Slovensko turistično organizacijo, ki pri tujih turistih zbuja zanimanje za slovensko turistično ponudbo in jih usmerja v preživljanje počitnic pri nas. In čeprav se je letošnje leto šele dobro začelo, smo že pripravili dva sestanka, na katerih smo zastavili zanimive skupne dejavnosti v letošnjem letu.

Naj omenim tudi naše slovite planinske koče, ki so dobro znane tudi zunaj naših meja. Žal, smo bili priča trem požarom, ki so uničili tri take koče, kar je sicer žalostno, a vse bomo postavili nazaj in predali planincem v uporabo. Ne morem pa se znebiti vtisa, da se požige povzroča namerno z namenom osiromašenja fonda planinskih koč, v katere naši in tuji turisti tako radi zahajajo.

Jože Prah, predsednik sveta za turizem pri TZS s somišljeniki pri oglarski kopi.

V letošnjem letu lahko v turistični sferi pričakujemo tudi nov slovenski Guinessov rekord: v oglarski deželi, Dole pri Litiji, bodo oglarji postavili kopo velikanko, v kateri bodo žgali črno zlato – oglje.  Pridemo na ogled in že sedaj držimo pesti!

Ob koncu naj se zahvalim vsem vam, ki leto za letom s svojim prostovoljnim delom in predanostjo ustvarjate pestro in bogato turistično ponudbo v vsej Sloveniji! Hvala vam za vaš trud.

Pavle Hevka, Predsednik Turistične Zveze Slovenije

Prejšen članekHalo, ali se slišimo?
Naslednji članekPošta Slovenije v koronskem času: Ljudje nam še vedno zaupajo

1 komentar

  1. Halo, slišimo Se!
    Pavle, tvoj nagovor mora prebuditi iz “zimskega spanja”, vsakega in vsakogar, ki mogoče še ni pomislil, da je sezona pred vrati. Da toplo pomladansko sonce prebuja naravo, ki nam bo vedno vračala samo tisto, kar si bomo s svojim odnosom do nje zaslužili.
    V celoti se strinjam s tvojimi besedami in sodobnim, drugačnim pristopom. Da, tudi v turistični dejavnosti je večna samo ” sprememba.”
    Z lepimi pozdravi iz Bele krajine, kjer si vedno dobrodošel. Priljubljen si med ljudmi, ker si preprosto človek s srcem za Slovenijo!

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here