Ko so tudi mladi dejavno vpeti v turistični razvoj kraja

TD Vinska Gora

0
902

»Pred triintridesetimi leti smo skupina krajanov, ki nam ni bilo mar, kakšen bo naš kraj v prihodnje in kaj se bo v njem dogajalo, ustanovili turistično društvo. Takrat je bil v kraju zgrajen Večnamenski dom, za katerega je bilo treba zagotoviti dodatne vsebine. V njem smo odtlej organizirali številne prireditve, ki jih je posnela tudi Televizija Slovenija: Novoletni Videom, Slovenska polka in valček, Poglej in zadeni in še številne druge. S tem smo postali prepoznavni po vsej Sloveniji in tudi v zamejstvu,« pripoveduje o začetkih TD Vinska Gora zdajšnji predsednik društva Franc Špegel.

Pogled na Vinsko Goro

»Ker je bilo zanimanje za obisk našega kraja čedalje večje, smo povezali vse turistične ponudnike v njem, sami pa smo obnovili staro vaško perišče z okolico in pomagali pri ureditvi Vovkovega mlina. Uredili smo sprehajalne in kolesarske poti, jih opremili s smernimi tablami in zgibankami. Znamenitosti in zanimivosti Vinske Gore smo začeli promovirati na različnih sejmih in prireditvah po Sloveniji. S tem smo spodbudili čedalje večji obisk kraja,« pripoveduje Franc Špegel.

Številna priznanja in naj prostovoljci

Revija zmagovalcev narodno-zabavne glasbe

»Ko sem pred dvanajstimi leti prevzela vodenje društva, je to začelo prirejati zdaj že tradicionalne prireditve: Družinski vikend na Tuševem, Mlinarska nedelja in Srečanje ljudskih pevcev in godcev Ob vaškem perišču; namesto te prirejamo zadnja tri leta Revijo zmagovalcev festivalov narodno-zabavne glasbe. Ponudbo našega kraja že vsa leta promoviramo na sejmih in prireditvah daleč naokoli, veliko smo prisotni tudi v lokalnih medijih. Za uspešno delo so naši člani prejeli veliko priznanj, prav tako tudi društvo. Lani smo bili naj prostovoljska organizacija v MO Velenje,« je povedala Mateja Učakar, predsednica TD od leta 2008 do leta 2018.

Prvi mladinski TIC v Sloveniji

Učna pot škrata Bisera

»V svoje aktivnosti smo nenehno vključevali mlade, pred dobrimi desetimi leti pa smo pod okriljem podružnične OŠ Vinska Gora in pod mentorstvom članov TD Vinska Gora ustanovili turistični podmladek in prvi mladinski TIC v Sloveniji. Turistični krožek je vsa leta obiskovalo okoli dvajset učencev. Trikrat so svojo aktivnost predstavili na turistični tržnici na festivalu Turizmu pomaga lastna glava. Leta 2017 pa so se pod mentorstvom Ane Žerdoner preimenovali v Biserovo druščino,« pripoveduje Mateja Učakar.

Mladi so sklenili urediti novo pot v Vinski Gori: Učno pot škrata Bisera. Projekt so uresničili ob podpori MO Velenje in številnih donatorjev, še zlasti pa s prostovoljnim delom. »Po uspešnem odprtju poti smo se z mladimi dogovorili, da v TD ustanovimo sekcijo, v katero se je vključilo dvajset mladih, večina članov turističnega podmladka in Biserove druščine.«

Aktivni mladi

Matic Učakar, vodja mladinske sekcije, pripoveduje: »Ko so člani TD Vinska Gora ustanovili turistični podmladek – MTIC, sem obiskoval drugi razred POŠ Vinska Gora. Člani podmladka smo imeli enkrat na teden turistični krožek, na katerem smo izdelovali spominke in spoznavali turistične znamenitosti kraja. Naš simbol je škrat Biser. Ta je po Vinski Gori posejal veliko biserov, ki jih zdaj odkrivamo. Sodelovali smo tudi pri projektu TZS – Turizmu pomaga lastna glava; na festivalu smo dvakrat prejeli zlato priznanje. S pomočjo članov TD smo v kraju postavili tri informacijske table in kozolček v središču Vinske Gore. V starem središču kraja smo postavili tablo, ki spominja na prvo osnovno šolo v kraju. Pripravili smo tudi tri poti škrata Bisera in izdelali zgibanke zanje. Pred tremi leti je vodenje podmladka za leto dni prevzela Marija Brložnik, nato pa Ana Žerdoner. V tem času smo intenzivneje spoznavali znamenitosti našega kraja. Leta 2017 smo se odločili, da pripravimo učno pot po Dolini mlinov in njeni okolici. Vse leto smo zbirali zamisli naših članov in krajanov ter brskali po arhivih, konec leta pa smo iz vseh pridobljenih informacij pripravili osnutek gradiva za učno pot. To smo odprli lani septembra. Obisk poti in odzivi nanjo so bili odlični. Lani jo je obiskalo že enajst skupin.«

Ustanovni člani turističnega podmladka postajajo polnoletni in imajo svoje poglede na turizem v Vinski Gori, je dejal Matic Učakar. »Zato smo na pobudo predsednika TD Franca Špegla novembra lani ustanovili mladinsko sekcijo, ki deluje samostojno – pod okriljem društva. Načrtujemo že kar nekaj aktivnosti, najpomembnejša pa bo skrb za urejenost Učne poti škrata Bisera. Mladi želimo delati in ustvarjati v turizmu, saj pri tem neizmerno uživamo.«

Učna pot škrata Bisera

Vovkov mlin, mimo katerega poteka Učna pot škrata Bisera

Učna pot škrata Bisera se začenja na Domačiji Lamperček, kjer obiskovalce sprejme lokalni vodnik. Pred lipo, staro več kot petsto let (posadili so jo Turki, saj je tod vodila glavna cestna povezava s Koroško), si na zemljevidu ogledajo pot in spoznajo škrata. Ta jih najprej povabi k Temnjaškemu potoku, na katerem je nekoč delovalo trinajst mlinov; zdaj deluje samo še eden. Zatem se odpravijo do Vovkove domačije, kjer je mlin, ki je nekoč mlel še zlasti za gospodo Kačjega gradu. Po vnaprejšnjem dogovoru si lahko ogledajo tudi delovanje mlina.

Pot se nekaj časa še nadaljuje ob Temnjaškem potoku in skozi gozd. Tukaj lokalni vodnik obiskovalcem predstavi pomen gozda za človeka in jih seznani z okoliškim drevjem. Skupaj izvedejo sprostitveno vajo. Zatem nadaljujejo pot do Kačjega gradu, kjer vodnik predstavi njegovo bogato zgodovino, obiskovalci pa spoznajo tudi zanimivo legendo iz časov, ko so tu še živeli graščaki. Poleg tega se od tod odpira lep pogled proti Konjiški gori.

Zadnja, šesta točka učne poti, je zbirka starin Blažiš (na poti proti njej obiskovalci morda srečajo domače živali Marovškove domačije med pašo). Peter Habe je eden večjih zbirateljev starin na celjskem območju. Po vnaprejšnjem dogovoru si lahko obiskovalci ogledajo neprecenljivo zbirko starinskih koles za vse poklice.

Učna pot škrata Bisera se konča na Domačiji Lamperček, na kateri si je mogoče ob vnaprejšnjem dogovoru ogledati oboro divjadi, lovsko zbirko in druge zanimivosti.

Hoja po nezahtevni poti traja kakšno uro, z ogledi pa okoli tri ure. Po njej se je mogoče odpraviti tudi samostojno, brez vodnika, saj so točke opremljene s tablami z videopredstavitvami. Njene vsebine so zanimive tako za otroke kot za odrasle.

L. L.
Foto: arhiv TD Vinska Gora

Prejšen članekSlovenski festival kave
Naslednji članekPohod na Skozno nad Ozeljanom

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here