Starejši člani predali vajeti novi generaciji

0
739

Društvo že 54 let deluje na območju sedmih vasi, kar pomeni, če povemo preprosto matematično, da 74 aktivnih članov Turističnega društva Kapele (od tega 46 članov podmladka) zabava in razveseljuje 1160 prebivalcev.

Bogata zgodovina delovanja društva Kapele torej sega daleč v šestdeseta leta prejšnjega stoletja, a viden premik smo člani naredili v devetdesetih letih, ko se je osamosvajala naša država. Nekdanji predsednik turističnega društva Kapele Franc Vranetič se spominja: »Leta 1990 sem nasledil dotedanjo predsednico Cecilijo Bokalič in izpod okrilja domačega gasilskega društva ter zgolj hortikulturnega urejanja kraja društvo popeljal v gospodarstvo – turizem. Osnovno vodilo našega delovanje je postal razvoj turizma v naravnem okolju, ne na račun okolja in s poudarkom na vključevanju mladih.«

Milena Vranič zavzeto pripoveduje o lepotah kraja

Zlata leta društva so bila leta 1994, ko smo imeli več kot 200 članov, od tega tretjino mladih. Postali smo najlepši kraj v regiji Posavje v okviru projekta Moja dežela lepa in gostoljubna, organizirali regijsko prireditev Kmečke igre Posavje ’94, Trgatev nekoč, in tako izdali prvo videokaseto Moj kraj Kapele in trgatev nekoč.

Ob delu na različnih delovnih akcijah, organizaciji prireditev, promociji kraja nam je uspelo obnoviti zapuščen kletni prostor župnišča. Ob otvoritvi smo na ogled postavili slike sedaj žal pokojnega slikarja tetraplegika Jožeta Voduška, ki je 24-letnik zaradi hude prometne nesreče z motorjem ostal hrom v celoti. Po rehabilitaciji je svoje poslanstvo našel v slikanju z usti.

Otvoritev obnovitvenih prostorov. Na fotografiji sedaj že pokojni tetraplegik Jože Vodušek

Naše delo je, kot rečeno, tesno povezano z naravo, zato smo s strokovno podporo članov pristopili k raziskovanju ptic v Jovsih in tako od leta 1993 do 2003 postopoma opremili strokovno turistično formativno infrastrukturo, ki se je končala s slavnostno odprto učno potjo – Koščeva pot v Jovse. Na temo Gozdovi v turistični ponudbi smo na državni ravni predavali tudi drugim članom turističnih društev ter s tem pridobili zaupanje in izkazano podporo pri ohranjanju narave za zasnovo projekta LIFE Kapele. V okviru projekta smo pridobili ornitološko opazovalnico v Jovsih ter ureditev informacijske sobe v stari šoli Kapele.

Vseh teh velikih projektov ne bi bilo brez naših aktivnih članov, med katerimi še posebno izstopa mentorica podmladka in vodja številnih projektov Milena Vranetič, ki o svoji vlogi iskreno pove: »Delo z mladimi mi je spodbuda, ohranja me mlado po srcu. Na začetku je bila ideja, da razvijamo kulturo, spoznavamo domače okolje, spodbujamo mlade, da se vključujejo v projekte in razmišljajo o podjetnosti na področju turizma … Vedno pa smo stremeli k naravi prijaznemu turizma, in tako smo vzpostavili tematsko Koščevo pot v Jovse za različne starosti osnovnošolcev. Navdušenje nad naravoslovnim fotografiranjem in reševanje raziskovalnih nalog nam je prineslo vidne nagrade. V sodelovanju z našo POŠ Kapele smo rešili nalogo o ptici kosec Crex Cres in Ali kozica še gnezdi v Jovsih ter kar dvakrat postali državni prvaki na tekmovanju mladih ornitologov Slovenije.«

Starejši člani predali vajeti novi generaciji

In tako je prišel čas, da prenesemo vodenje društva na mlajšo generacijo. Pred dvema letoma je vajeti prevzel nov predsednik Robert Lubšina. Že na začetku so se mladi zelo dobro izkazali, nadgradili načrt dela in ga uspešno uresničili. Med prvimi koraki je bila postavitev že nabavljenega defibratorja. Organizirali so dobrodelni koncert, na katerim je domačinka Brigita Šuler po 20 letih spet nastopala v domačem kraju. Mladi so uresničili tudi idejo o postavitvi adventnega venčka na prostem in prireditev obogatili z delom podmladka – otroškimi živimi jaslicami. V svoje kraje smo pritegnili tudi tujce. Na lanski osrednji prireditvi kraja prve Podeželske igre v Kapelah so se v športno-spretnostnih igrah z elementi podeželja za prvo mesto potegovale številne ekipe iz Slovenije in sosednje Hrvaške.

Z leve proti desni: Milena Vranetič, Milena Šitnik, Robert Lubšina (novi predsednik), Tadeja Kežman, Franc Vranetič (dosedanji predsednik ), Ivanka Podvinski, Milena Krošelj

Zdi se mi, da smo v društvu Kapele tudi zaradi sodobnih družbenih omrežij, s katerimi so mladi okužili tudi starejše članstvo, še bolj povezani. Zadovoljni smo, da nam je uspelo v društvu vzgojiti samozavestne in ponosne mlade, ki so, kot kažejo s številnimi idejami, pripadni kraju.

Milena Vranetič

Prejšen članek50 let evropskih pešpoti
Naslednji članekIzziv za branje in izviren turistični projekt

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here