Tematske nedelje ob Cerkniškem jezeru

0
1213
Foto: www.notranjski-park.si

Notranjski park že tretje leto prireja tematske nedelje ob Cerkniškem jezeru. To nedeljo, 2. julija, bodo obiskovalci spoznavali kačje pastirje in druge letalce iz skupine žuželk, še zlasti dnevne metulje.

Kačji pastirji so starodavna skupina žuželk. Nekdanji velikani so se v evoluciji razvili v najspretnejše letalce med žuželkami na splošno. Na območju Cerkniškega jezera leta približno polovica vseh vrst kačjih pastirjev v Sloveniji; največ poleti. Cerkniško polje pa s svojimi ponikalnicami in presihajočim jezerom ni zanimivo le za kačje pastirje, tu živijo tudi predstavniki drugih žuželčjih skupin. Najbolj barviti med njimi so gotovo dnevni metulji. Vsaj dve tretjini vseh vrst dnevnih metuljev, živečih pri nas, so opazili tudi ob Cerkniškem jezeru …

Izlet se bo začel ob 9. uri in trajal do poldneva. Obiskovalci se bodo odpravili do jezera s parkirišča ob koncu vasi Dolenje Jezero v družbi vodnika, biologa Jošta Stergarška. Cena vodenega izleta je tri evre.

Biotska pestrost Cerkniškega jezera je sicer na splošno izjemna. Tu so opazovali 276 vrst ptic, polovico vseh evropskih vrst; tu živi 45 vrst sesalcev, polovica vseh evropskih vrst; tu leta 125 vrst dnevnih metuljev – slaba tretjina vseh evropskih vrst; tu se mresti 15 vrst dvoživk, skoraj četrtina vseh evropskih vrst dvoživk … Tematske nedelje, ki jih bodo prirejali do konca septembra, so namenjene spoznavanju te pestrosti, pa tudi seznanjanju z drugimi posebnostmi in zanimivostmi jezera ter njegove razgibane okolice.

U. L. L.

Prejšen članekS kolesom na razgledne planine nad Tolminom
Naslednji članek»Biti moraš človek akcije in imeti dobro ekipo«

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here