Tudi v Sloveniji imamo svoj Camino

0
389

El Camino de Santiago je skupno ime za več romarskih poti, ki vodijo do katedrale v Santiagu de Composteli (Santiago pomeni sveti Jakob), Jakobova pot pa teče tudi po Sloveniji. Njeno prekmursko-prleško-štajersko vejo med Kobiljem in Ptujsko Goro želijo v sodelovanju z Društvom prijateljev poti sv. Jakoba Slovenija in mrežo lokalnih skupnosti, zavodov za turizem in TIC-ev, turističnim gospodarstvom ter podjetji oživiti ter približati domačim in tujim obiskovalcem, romarjem, ljubiteljem pohodništva in narave.

Projekt so predstavili tamkajšnji župan Darko Horvat, vodja projekta Sabina Barbarič, predsednik kobiljskega turističnega društva Saša Fras, predsednik Društva prijateljev poti sv. Jakoba Slovenije Igor Vidmar in županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba. Vsi v projektu vidijo dodatno  priložnost za razvoj turizma in ohranjanje njegove vrednosti, a tudi za novo povezovanje občin.

Projekt so predstavili tamkajšnji župan Darko Horvat, vodja projekta Sabina Barbarič, predsednik kobiljskega turističnega društva Saša Fras, predsednik Društva prijateljev poti sv. Jakoba Slovenije Igor Vidmar in županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba.

Čez Slovenijo so speljani štirje kraki te poti, od Kobilja do Ptujske Gore poteka prekmursko-štajerska veja, ki je del ogrske Jakobove poti. Ideja za promocijo omenjene poti se je rodila iz obljube Sabine Barbarič ob njeni poti po Caminu v Španiji leta 2018, ideji povezati lokalne ponudnike so se pridružili poslovni partnerji ter najprej občini Ljutomer in Kobilje, potem pa tudi druge občine ob poti vse do Ptujske Gore.

Med drugim so pripravili film o Jakobovi poti v Pomurju, promocijski pohod za vse partnerje in novinarje na relaciji Ljutomer–Jeruzalem ter predstavitev ponudnikov ob poti pri dvorcu Jeruzalem, nastal je zemljevid trganke, v sodelovanju z Narodnim muzejem bo v krajih ob poti gostovala razstava Kristus Kralj, Društvo prijateljev poti sv. Jakoba Slovenija pa je že pregledalo pot in jo označilo z dodatnimi oznakami.

Oznake na poti

Pri projektu sodelujejo Občina Kobilje, Turistično društvo Kobilje, Občina Dobrovnik, Zavod za okolje in turizem Dobrovnik, TIC Moravske Toplice, Zavod za turizem Beltinci, občina Turnišče, Občina Črenševci, Občina Ljutomer, Zavod za turizem Ormož, pričakujemo pa tudi sodelovanje Turističnega društva Ptujska Gora in Zavoda za turizem Ptuj ter številnih ponudnikov, turističnega gospodarstva in podjetij ob poti.

Ponudniki na tem območju so že začeli razvijati nove inovativne turistične izdelke kulinaričnih posebnosti regije, ki bodo spominki in uporabna vrednost na poti. Izdelki nastajajo v sodelovanju z blagovno znamko HUDO, lončarstvom Žuman in Vidovim brejgom, k sodelovanju pa vabijo tudi druge ponudnike.

Društvo prijateljev poti sv. Jakoba Slovenija je v več kot 20 letih delovanja z lastnimi sredstvi znova odkrilo in označilo Jakobovo pot v Sloveniji. Pripravilo je številne pripomočke, ki olajšajo romanje posameznikom in pomagajo pri organiziranju romanj, izdaji romarske listine in potrdila o opravljenem romanju.

Nosilec vseh aktivnosti projekta je v sodelovanju z Društvom prijateljev poti sv. Jakoba Slovenija Agencija SIV, ki že drugo leto posluje tudi v Murski Soboti z željo po večji prepoznavnosti in povezanosti ob Jakobovi poti.

Več informacij: sabina.barbaric@gmail.com

Prejšen članekNekaj malega o hoji
Naslednji članekUvodnik: Lipa – simbol slovenskega turizma

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here