Turistični vodniki – posebno znanje

0
37

Turistični vodniki so pomembni ambasadorji destinacij in kultur, ki jih predstavljajo. Izobraževanje je ključno za njihovo strokovnost in uspešno opravljanje dela iz več razlogov:  – Zaradi sprememb in novosti, saj je turizem dinamična industrija, ki se nenehno spreminja. Nova odkritja, razvoj infrastrukture, spremembe v politiki, trendi potovanj in druge novosti zahtevajo, da so turistični vodniki vedno na tekočem z znanjem.

 • Kakovostne izkušnje gostov – turistični vodniki so ključni pri ustvarjanju pozitivne izkušnje za obiskovalce. Če so primerno izobraženi, lahko gostom zagotovijo bogate in informativne vpoglede v destinacijo, kar lahko poveča zadovoljstvo in verjetnost, da se bodo vrnili ali jo priporočili drugim.
 • Profesionalna odgovornost – kot strokovnjaki imajo turistični vodniki odgovornost do svojih gostov, destinacije in industrije na splošno. Z nenehnim izobraževanjem ohranjajo visoko raven profesionalnosti in etike.
 • Konkurenčnost na trgu, saj imajo v konkurenčnem svetu turizma dobro izobraženi turistični vodniki prednost. Nenehno izpopolnjevanje njihovega znanja in veščin jih lahko loči od drugih ponudnikov in jim pomaga pridobiti in ohraniti stranke.
 • Zagotavljanje varnosti – izobraževanje vključuje tudi usposabljanje za zagotavljanje varnosti gostov. Turistični vodniki se morajo zavedati morebitnih nevarnosti, pravil ravnanja v nujnih primerih in drugih varnostnih protokolov.

Klub profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije (v nadaljevanju KPTVS) je bil ustanovljen leta 2015 in je stanovska organizacija, ki vključuje vodnike, katerim je turistično vodenje primarni vir zaslužka. Njegove članice in člani so večinoma vodniki z dolgoletnimi vodniškimi izkušnjami, tudi 30 in več let. Sčasoma pa so zaradi zgoraj navedenih razlogov ugotovili, da morajo gostom ponuditi nekaj več. Tako je v nekaj letih nastalo več izobraževanj, ki so jih z lastnimi idejami in znanjem pripravili v Klubu. Vodnik namreč nikoli ne zaključi izobraževanja, vseživljenjsko učenje je njegov vsakdan.

Krajši opis profilov turističnih vodnikov, ki jih KPTVS pripravlja v povezavi s partnerji:

1.čebelarsko-turistični vodnik je edinstven na svetu. Je vezni člen med skupino (strokovnimi oz. manj strokovnimi) in ponudniki na čebelarskih turizmih in drugih lokacijah, vezanih na čebelarstvo, po katerih je Slovenija že zelo dobro poznana. Za popolno doživetje čebelarske vsebine se priporoča obisk certificiranega čebelarsko-turističnega ponudnika. Te čebelarsko-turistični vodniki dobro poznajo. Certifikat namreč pomeni kakovost, ki je ravno v tem letu dobil nadgradnjo. Na podlagi pisne izjave strokovna komisija, ki jo oblikuje Partner pri pripravi in izvedbi izobraževanja Čebelarska zveza Slovenije, izvede presojo čebelarskega turizma in na podlagi te ocene določi število čebelic (1-3), ki jo turizem prejme. Čebelarska zveza Slovenije nato vsako leto načeloma ob dnevu turizma podeli certifikat novim certificiranim ponudnikom čebelarske turistične ponudbe.

2. Gozdno-turistični vodnik s svojim vodenjem (med drugim) spodbuja spoštovanje do narave, ozavešča goste o pomenu ohranjanja okolja, predstavlja zgodovino in kulturni pomen gozda v določeni regiji. Je vodnik, ki z določenimi orodji in interpretacijo predstavi gostom tudi gozdno-učne poti. Njegovi partnerji pri pripravi in izvedbi izobraževanja so Gozdarski inštitut Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije in Turistična zveza Slovenije.

3. Vodnik po Unesco biosfernem območju Kras in porečju Reke posreduje znanje o naravni in kulturni dediščini na tem prostoru. Z osvojenim znanjem predstavi Unesco, MAB in Ramsar lokacijo. Partner pri pripravi in izvedbi izobraževanja je Park Škocjanske jame.

4. Vodnik, ki vodi verske skupine. Tovrstno izobraževanje turističnemu vodniku ponuja znanje, ki mu učinkovito pomaga natančno in jasno opredeliti pojme, ki jih bo potreboval pri vodenju v segmentu verskega turizma. Izobraževanje izvajajo člani KPTVS.

5.Vodnik, ki vodi osebe s posebnimi potrebami oz. oviranostmi. Poznavanje vodenja gostov v tej skupini je izrednega pomena, prav tako ne smemo pozabiti na varnost. Tovrstno znanje je uporabno v vseh vrstah ponudbe, saj se tudi gostje z oviranostmi udeležujejo vsebinsko različnih programov. Turistični vodniki s tem znanjem tako omogočajo popolno potovalno izkušnjo za vse (Tourism for all, Accessible tourism).

Izobraževanje izvajajo člani KPTVS, ki so pridobili znanje pri kompleksnih projektih o dostopnosti, tudi v tujini.

6.Muzejski vodnik. Ideja o tovrstnem vodniku se je porodila med turističnimi vodniki, ki so že opravili licenco za vodenje po muzejih v tujini (npr. Hofburg na Dunaju), ki so razvili način muzejskega vodenja po sistemu ‘najboljših oziroma najbolj znanih eksponatov’. V Sloveniji smo lahko še posebno ponosni na dejstvo, da so vrednost turističnih vodnikov kot muzejskih vodnikov prepoznali in zanje pripravili izobraževanje v Narodnem muzeju Slovenije, Slovenskem etnografskem muzeju, Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije, Mestnem muzeju Ljubljana, Narodni galeriji in Čebelarskem muzeju v Radovljici. Priključil se jim je tudi mali zasebni muzej – Lekarniški in alkimistični muzej. Trenutno potekajo izobraževanja še po drugih muzejih, kar nadvse pozdravljamo.

 1. rajnostno naravnani turistični vodnik. Trajnostni turizem je odgovorni turizem, ki spoštuje potrebe okolja in ljudi, lokalnega gospodarstva in narave. Prav takšen naj bo tudi trajnostno naravnani turistični vodnik. Njegova dolžnost je, da poveže obiskovalce in lokalno prebivalstvo in zgradi most med kulturami. Izobraževanje izvajajo člani KPTVS.
  Dominika Trepel je strokovnjakinja na področju apiturizma.

  Ni naključje, da je polovica novih profilov turističnih vodnikov vezanih na naravo. Poznavanje narave v Sloveniji je ključno za ohranjanje njenih naravnih bogastev, kulturne dediščine in trajnostnega razvoja, kar koristi tako prebivalcem kot prihodnjim generacijam in omogoča obiskovalcem, domačim in tujim, doživetja posebne vrste.

  Zelo nas veseli, da so nekatera izobraževanja postala tudi mednarodna. To pomeni, da so vsebine zanimive, predvsem pa zaradi pridobljenega posebnega znanja uporabne tudi za naše vodniške kolege iz tujine.

Besedilo in fotografije: Dominika Trepel

 

 

Prejšen članekSkočil sem na vodnjak in začel recitirati Kettejevo pesem
Naslednji članekTurjaški grad skoraj drugi dom

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here