UVODNIK: Praznik z veliko začetnico

Kulturni Prešernov dan je edini slovenski državni praznik, ki ga pišemo z veliko začetnico. Verjetno se strinjate, da si to zasluži – ne le zaradi pravopisnih pravil, predvsem, ker gre za praznik velike slovenske kulture, ki ji pri Turistični zvezi Slovenije že od nekdaj posvečamo veliko pozornost. Lahko bi rekli, da jo negujemo kot krhko cvetlico.

V čast prazniku, ki ga praznujemo od leta 1945 dalje, ob osamosvojitvi pa je postal državni praznik in dela prost dan, smo se pri Lipovem listu tokrat posvetili literarnemu turizmu, ki je z gospodarskega vidika še posebno primeren za umestitev v podeželske regije, kar pomeni, da je kot nalašč za Slovenijo, je prepričana naša osrednja intervjuvanka, dr. Jasna Topler Potočnik s Fakultete za turizem Univerze v Mariboru.

Slovenija je geografsko res majhna država, njena književna dediščina pa je neizmerno bogata, kar dokazuje že bežen pogled na Slovensko pisateljsko pot, ki jo je pred leti zasnovalo Društvo slovenskih pisateljev. Naša turistična društva podrobneje predstavljajo Vrhniko, prečuden kraj Ivana Cankarja, Josipa Jurčiča – leto 2021 je po odločitvi slovenske vlade Jurčičevo leto, dneve Franceta Bevka v Baški grapi ter Koroško Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca.

Ker imamo radi tudi tiste praznike, ki niso dela prosti dnevi, smo se prav tako posvetili pustu, ki bo letos kot na žalost vse ostale prireditve, potekal v okrnjeni obliki. Vseeno upamo, da bo kurentom uspelo odgnati sile zla in v deželo priklicati boljše čase!

Poleg ptujskih kurentov vam v tokratni številki predstavljamo še dve manj znani, a nič manj avtohtoni slovenski pustni tradiciji: Ta Grdega in Ta Lepega iz Drežnice ter Liške pustje, ki so po novem vpisani v register nesnovne kulturne dediščine.

Ste vedeli, da je bil eden od nenapisanih zakonov starosvetne slovenske vasi, da se svatbe dogajajo samo pred pustom ali po martinovem? Če torej do 16. februarja ne boste skočili v zakonski stan, ki mu nekateri pravijo kar jarem, boste morali s tem počakati vse do novembra!

Za izkazovanje ljubezni imate sicer idealno priložnost 14. februarja, ko po vsem svetu praznujejo valentinovo, praznik ljubezni, na katerega pri Turistični zvezi Slovenije – roko na srce – gledamo s precejšnjo skepso, saj gre za uvoženo tradicijo. Kljub temu pa vse romantične duše vabimo na Otok ljubezni v Ižakovcih, ki je dobil ime po ljubezenski romanci med beltinsko grofico Marijo Zichy in mlinarjevim sinom Petrom Družinom.

Vse mlade, ki bi se radi aktivirali kot prostovoljci v turizmu, pozivamo, da se pridružite lokalnemu turističnemu društvu ali postanete prostovoljec Turistične zveze Slovenije, zato smo v tokratni številki sprožili kampanjo pod sloganom Naredi nekaj dobrega zase in za skupnost!

»Delo v turizmu je lahko zelo zabavno, zanimivo in na splošno nagrajujoče,« zaključujemo z besedami enega od članov podmladka TD Zbilje. Vabljeni, ne bo vam žal!

Polona Frelih,
urednica

Prejšen članekPrešernov dan v TMS
Naslednji članekSlovenski kulturni praznik v Parku vojaške zgodovine