V Tržič, na Šuštarsko nedeljo

0
917
Foto: www.visit-trzic.com

Na angelsko nedeljo, prvo nedeljo v septembru (letos 1. septembra), tržiške ulice oživijo in v mesto pod Karavankami privabijo veliko obiskovalcev – privabi jih Šuštarska nedelja, tradicionalna prireditev, ki se je razvila iz tržiških sejmov.

Tržič je leta 1492 dobil trške pravice za prodajo vina, živine in železnih izdelkov. Tako so se v mestu redno vrstili sejmi, med katerimi je bil najpomembnejši sejem kmečkih izdelkov na angelsko nedeljo. Šuštarska nedelja pa že dolgo ni več samo semenj, temveč prireditev obrti, nakupov, športa, zabave, nagradnih iger, izobraževanja in veselja.

Na več kot tristo stojnicah je mogoče kupiti marsikaj, svojo dejavnost pa na ta dan predstavijo tudi obrtniki in društva. Spremljevalni program Šuštarske nedelje je pester. Galerije in muzeji odprejo svoja vrata, na prireditvenih odrih se vrstijo nastopi glasbenikov, plesalcev in športnikov. Najmlajši in malo manj mladi spoznavajo tradicijo čevljarstva in obrti, se zabavajo v luna-parku in preizkušajo srečo v nagradnih igrah.

L. L.

Prejšen članekRakitna in zgodba o znamenitem rakiškem jamboru
Naslednji članekMedvode so še lepše in radoživejše

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here