V zaledje Dobrne po Anini poti

0
1449
Pred Anino domačijo – Pri Šumej Foto: Bojan Vrečer

Živela je nekoč v Brdcah nad Dobrno gospa Ana. Bila je skrivnostna in vedno oblečena v črno, zeliščarica, ki je živela je kar se da preprosto in v stiku z naravo. Bila je res nekaj posebnega, ko je s svojim košem odhajala v hrib. Vse je naredila sama, z lastnimi rokami. Najbolj posebna pa je bila njena več kot tristo let stara kuhinja, prava črna kuhinja, v kateri je hrano pripravljala na nam že skoraj pozabljeni način …

Po gospe Ani Petre je poimenovana razgibana pohodna pot po gričevnatem svetu med hudourniško Dobrnico in reko Hudinjo, ki priteče iz smeri Vitanja. Tod ni strnjenih naselij, temveč le skupine hiš in posamezne kmetije, posejane med sadovnjaki in vinogradi.

Na Anini poti vabijo k postanku: cerkev Marijinega vnebovzetja, osrednja sakralna stavba v Dobrni; ruševine Vile Ružičke, ki jo je v 19. stoletju postavil grof Aichelburg; graščina Dobrnica – Gutenek, nekdanja podeželska vila s prekrasnim parkom; Kneippovo korito, kjer si je mogoče privoščiti knajpanje v kristalno čisti vodi izpod skale; jama Bierkeller oziroma Ledenica, ki so jo nekoč uporabljali za skladiščenje in hlajenje piva, pozimi pa so vanjo spravljali led, ki so ga dobili iz bližnjih ribnikov; Drenovec, kjer se potoček čez skalne previse zliva v Dobrnico; kovačnica na domačiji Marošek; črna kuhinja na domačiji Šumej; farma nojev; poznogotska cerkev sv. Miklavža, najlepši kulturno-umetnostni spomenik v okolici Dobrne; in razgledna točka, kjer si je mogoče spočiti na klopci in uživati v razgledu na Dobrno in na vrhove Paškega Kozjaka in Kamniško-Savinjskih Alp.

Potep po Anini poti traja približno tri ure zmerne hoje.

TD Dobrna/L. L.

Prejšen članekDivji okusi Krasa
Naslednji članekOd cvetočih češnjevih nasadov do bogate kulturno-zgodovinske zapuščine

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here