15. e-FESTIVAL ODMEVI DEDIŠČINE V BAŠKI GRAPI

0
509

Pri kulturno tehničnem turističnem društvu Baška dediščina bodo 15. obletnico delovanja obeležil z e-festivalom, ki se bo med 27. in 29. 11. 2020 odvil na njihovem facebook profilu: https://www.facebook.com/pg/dediscina/about/?ref=page_internal

Osrednja misel festivala nosi sporočilo o ljudeh, ki so izstopili iz povprečja in se izkazali z dejanji, ki se dotikajo naših misli in čustev še danes. Izpisali smo ga na informacijske table, razpršene v vseh pet krajevnih skupnosti. Na Bači pri Podbrdu se spominjamo lakaja cesarja Franca Jožefa in služabnika pri cesarju Karlu in cesarici Citi Petra Kusterla.

V Stržiščah so še žive besede in dejanja duhovnikov, msgr. Vinka Kobala in msgr. dr. Draga Klemenčiča.

V Rutu je bil doma tigrovec Simon Kos, »za tujce upornik, za nas pa vzor borca – junaka«, kot so zapisali Rutarji.


Na Grahovem ob Bači je deloval duhovnik, skladatelj in zbiralec ljudskih napevov Ivan Kokošar.

V Hudajužni je pustil sledi France Bevk. Pri snovanju so z vsebinami in fotografijami sodelovali številni člani društva in krajani.

Obletnica je društvo spodbudila, da je potegnilo iz skrinje delovanja vseh petnajst svežnjev zapisov in fotografij, se bliskovito sprehodilo skoznje in jih strnilo v brošuro Odsevi dediščine. Spomnila bo tudi na tržnico dediščine, ki je bila simbol povezovanja in mreženja, posebno na  festivalske aktivnosti ZOTK-a in KTT DBD skozi čas.

Skozi celo leto je društvo pripravljalo prostor, zbiralo in snovalo gradivo za vzpostavitev muzejske zbirke, ki v prvi vrsti ponuja stalno razstavo o bivši TVI »Bača« Podbrdo.  V drugi vrsti pa bo predstavila podarjene etnološke predmete, ki govorijo o življenju nekoč.

Baška grapa na etnološkem in turističnem zemljevidu Slovenije

Društvo, ki deluje na območju petih krajevnih skupnosti v gornjem delu Baške grape – od Petrovega Brda do Grahovega ob Bači –  je z zagnanim delom prepričalo lokalno prebivalstvo, da je zapuščina njihovih prednikov dar preteklosti, ki je z umestitvijo v turistične tokove privlačna tudi za modernega človeka. Produkti, ki jih ustvarja, puščajo za seboj trajnostne sledi, ki so že umestile Baško grapo na etnološki in turistični zemljevid Slovenije, izrisali pa so ji tudi temelje za destinacijo kulturnega turizma.

Poseben poudarek namenja skoraj pozabljeni tehnični dediščini (vetrovalna, Prangarjev mlin, Jakova kovačija). Uhodilo je nekatere stare poti, vzpostavilo je tudi nove (tematska pot Na svoji zemlji, Volfova in Bevkova pot). Vztrajno raziskuje nesnovno dediščino (stara dela, vaške praznike, običaje, navade, znanja in dognanja), jo zapisuje, snema, prikazuje v pisnih medijih, na razstavah in promocijskih stojnicah, v radijskih in TV oddajah. V Register žive kulturne dediščine RS je vpisalo cvetno butarico – pusl. Postavilo je devet informacijskih tabel osebnostim, ki so tod pustile sledi, ploščo Bralnemu društvu Gorska vila in Pomnik hribovskim materam. Vsako leto povabi na šest tradicionalnih prireditev in na Festival Odmevi dediščine, pri čemer se zavzema za trajnostno mobilnost. Snuje tudi muzejsko zbirko. Uspehi so tudi sad podpore Občine Tolmin.

Je član ZOTK Tolmin, Turistične zveze Gornjega Posočja in Slovenije, NVO BIT Planota. Gradi mostove z Osnovno šolo S. Kosa Podbrdo, z muzeji (Tolminskim in nacionalnimi), zavodi, fundacijami, z domačimi in sosednjimi društvi.

Je nosilec številnih priznanj in nagrad, med drugim: Murkove listine, Naša Slovenija, ZOTK Slovenije, Občine Tolmin.

Ob tej priložnosti se zahvaljujejo vsem, ki sledijo njihovi poti.

KTT društvo Baška dediščina

Stržišče 28

5243  Podbrdo

Prejšen članek36. Slovenski knjižni sejem na spletu
Naslednji članekVirtualni prižig lučk v Izoli

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here