Blagajeva pot na obronkih Polhograjcev

0
1210
Cerkvica sv. Lovrenca na Polhograjski gori Foto: M. G.

Ko se med vožnjo iz Ljubljane približamo Polhovemu Gradcu, nam pozornost pritegne kopast gozdnat hrib s cerkvico na vrhu, ki bedi nad krajem. To je Polhograjska gora s cerkvijo sv. Lovrenca, ki je v 19. stoletju zaslovela z odkritjem dotlej še neznane rastline, Blagajevega volčina. Zaradi njega je v te kraje tedaj pripotoval celo saški cesar! Poleg tega je gora pomembno arheološko najdišče, ki priča o njeni poselitvi že v prazgodovini. A v današnjih časih je predvsem priljubljen cilj pohodnikov, ki z vrha hriba uživajo v prostranih razgledih. V spomin na botanično odkritje pa so pod njim uredili tudi prijetno krožno Blagajevo pot, ki nas seznani z naravnimi in kulturno-zgodovinskimi posebnostmi tega konca na pragu Ljubljane.

Če se do Polhovega Gradca pripeljemo z avtomobilom, v kraju zapeljemo proti Polhograjski graščini, kjer lahko parkiramo na manjšem parkirišču malce pred Čebelarskim domom, kjer domuje tudi Hiša medu Božnar.

S ceste stopimo na označeno planinsko pot, ki nas kmalu privede do spomenika grofu Blagaju, najimenitnejšemu upravljavcu Polhograjske graščine in najditelju Blagajevega volčina. Po njem je tudi poimenovana pot, ki so jo uredili na obronkih polhograjskih gozdov.

Na Blagajevi poti Foto: M. G.

Označena Blagajeva pot se začenja pri spomeniku in nas povede v gozd skozi lesena »vrata«, pa do lesene hiške, mimo tabel, na katerih so zapisane informacije o tukajšnjih večinoma naravnih posebnostih. Ko se pot izvije iz gozda, nas pripelje do grajskega zajetja, hišice s štirikapno streho. Od tam nas vodi po cesti nazaj do severnega vhoda v grajski park, kjer zavijemo na stezo ob zahodni strani obzidja do vznožja Kalvarije. Vzpon na Stari grad ali Kalvarijo po gozdni stezi traja približno 15 minut, je pa najstrmejši del Blagajeve poti. Z vrha se spustimo po isti poti do razpotja, nato pa naravnost do starega vaškega jedra Polhovega Gradca. Sprehodimo se  mimo župnijske cerkve do kaplanije in od tam po stopnicah navzdol po »Usrani gasi« do Severjeve hiše. Nato se po njej vrnemo navzgor do župnišča, kjer zavijemo desno in se po klancu spustimo do Polhograjske graščine, enega najpomembnejših spomenikov v občini in središče njenega kulturnega utripa.

Celotna pot je speljana večinoma po gozdnih poteh, zahteva pa dobro uro lahke hoje. Kdor bi si želel izlet malce podaljšati, pa se lahko vzpne še na Polhograjsko goro.

M. G.

Prejšen članek»Za Američane je BBQ del vsakdanjika, način življenja«
Naslednji članekKravji bal v Bohinju bo prihodnji konec tedna!

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here