Deklica s frnikolami

V središču Divače stoji Škrateljnova domačija, ki ima korenine v 17. stoletju in velja za najstarejšo ohranjeno kraško domačijo. V tem izjemnem spomeniku kmečkega stavbarstva sta dve stalni razstavi posvečeni prvi slovenski filmski zvezdi Iti Rini, ki je zasijala na evropskem in svetovnem filmskem nebu, ter slovenskim filmskim igralcem.

Obiskovalci si na domačiji lahko ogledajo film o Iti Rini, v Divači leta 1907 rojeni Idi Kravanji, pod naslovom Deklica s frnikolami. »Ita Rina se je kot otrok najraje igrala s frnikolami, zato takšen naslov filma,« obiskovalcem med sprehodom in predstavitvijo razlaga oskrbnica domačije Tamara Udovič. Muzej letno obišče okrog štiri tisoč obiskovalcev, število vztrajno narašča, upravljajo pa ga občina Divača, Slovenska kinoteka in Ministrstvo za kulturo RS. »Vsak Slovenec, ki je vsaj malo kulturno ozaveščen, bi moral obiskati to domačijo s filmskim muzejem,« meni Karel Vernik, predsednik Republiškega drobnogleda Turistične zveze Slovenije. V muzeju, ki ponuja edinstveno doživetje slovenske filmske dediščine, se odvija veliko dogodkov in predstav, zlasti poleti v letnem kinu, vse leto pa v večnamenski dvorani potekajo različne delavnice za otroke in mladino, projekcije filmov … »Vsako leto se ob obletnici rojstva (7. julij) Ite Rine poklonimo eni od slovenskih filmskih igralk ali igralcev, letos smo se Marjani Brecelj. Obiskovalci muzeja spoznajo tudi, kako nastane film, vidijo nekaj originalnih kostumov iz znanih slovenskih filmov, nekdanjo opremo maskerjev, snemalno opremo…

Prva slovenska filmska zvezda Ida Kravanja z umetniškim imenom Ita Rina.

Divača, ki je najpomembnejše prometno križišče na Krasu, je močno vpeta v gradnjo drugega železniškega tira Kozina–Koper. »Že preden se je začel graditi drugi tir, je bilo v občini Divača veliko narejenega, obnovljena je bila celotna železniška postaja, pripravljena na prihod večjega števila vlakov, ki bodo pripeljali s prihodom drugega tira. Z 2 TDK se pogovarjamo za postavitev informacijske točke, saj je ob vhodu v Divačo velik vodni rezervoar, ki je služil za hlajenje lokomotiv. Na njej bi predstavili celoten potek gradnje drugega tira, kar bi bilo nedvomno tudi turistično zanimivo. Z letošnjim turističnim obiskom smo zadovoljni, saj smo na ravni rekordne turistične sezone iz leta 2019, tudi prenočitev smo imeli skoraj toliko – okrog 21.000. Vračajo se tuji turisti, velik obisk ima Park Škocjanskih jam,« pove Alenka Štrucelj Dovgan, županja Divače. V občini so letos zaključili urejanje počivališča za avtodome. »Urejeno postajališče bo pripomoglo k večji krajinski urejenosti kraja, saj je bilo pred ureditvijo zemljišče le delno urejeno in zaraščeno,« dodaja Dovganova.

»Veseli me, da obisk filmskega muzeja narašča,« pravi oskrbnica Škrateljnove domačije Tamara Udovič (desno), ob njej pomočnica pri vodenju muzeja Lara Hana Maček.

V bližini Divače, v občini Kozina, v vasi Klanec so dva dneva pred županskimi volitvami odprli obnovljen kompleks čuvajnice in strojnice vodne črpalke, ki je služila za oskrbovanje parnih lokomotiv na progi Hrpelje–Kozina–Trst. Tu je sedaj informacijski center krajinskega parka Beka.

Županja Alenka Štrucelj Dovgan: »Občina Divača je močno vpeta v gradnjo drugega tira Kozina–Koper.«

»Črpalna postaja v Klancu je edinstven objekt, zgrajena je bila med letoma 1885 in 1887 za opremljanje parnih lokomotiv z vodo. Zdaj je v celoti obnovljena s sredstvi iz tako imenovanih izravnalnih ukrepov pri gradnji drugega tira,« je na odprtju poudaril dr. Josip Orbanić, ki je bil pred desetletji močno vpet v opravila, saj je bil parni pogon zadnjič uporabljen leta 1967. »Sodelovanje z občinama Divača in Hrpelje-Kozina je zgledno. Že od začetka del si prizadevamo čim manj posegati v okolje. Resnično me veseli, da smo danes odprli obnovljen kompleks čuvajnice in strojnice vodne črpalke v Klancu,« je na otvoritvi dejal Pavle Hevka, predsednik Turistične zveze Slovenije in generalni direktor družbe 2 TDK.

Dr. Jospi Orbanić in Pavle Hevka ob stari vodni črpalki v Klancu.

Besedilo in fotografije: Duša Podbevšek Bedrač

Na naslovni fotografiji: Škrateljnova domačija je izjemen spomenik kraškega kmečkega stavbarstva.

Prejšen članekBožična pravljica v Postojnski jami
Naslednji članekFosili v Tuhinjski dolini