Brezplačna vodenja po Ljubljani ob svetovnem dnevu vodnikov

0
713

Ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov, ki bo jutri, 21. februarja, bodo turistični vodniki po vsej Sloveniji pripravili brezplačna vodenja – med njimi tudi v Ljubljani, kjer bodo pripravili tematska ogleda mesta Zgodbe ljubljanskih mostov in Sprehod po Cankarjevi poti.

Zgodbe ljubljanskih mostov

Foto: Video Coppo di Marco Coppo/www.slovenia.info

Ljubljanica daje Ljubljani nezgrešljiv pečat s svojimi zanimivimi mostovi in slikovitimi nabrežji v starem mestnem jedru. Arhitekt Jože Plečnik je odločilno zaznamoval podobo mesta, ko je uredil rečne bregove v starem jedru Ljubljane, ob reki zasnoval sprehajalne poti z drevoredi, med njimi Trnovski pristan z vrbami žalujkami in stopničastim sprehajališčem, ustvaril ali obnovil je tudi vrsto mostov na reki in njenih pritokih: od Trnovskega in Čevljarskega mostu do osrednjega, Tromostovja, ki zdaj prispevajo k edinstveni podobi Ljubljane.

Na vodenem ogledu se bodo obiskovalci sprehodili z vodnikom od Fabianijevega do Hradetskega mostu, spoznavali najnovejše in najstarejše mostove, njihovo zgodovino in arhitekturo. Spoznali bodo tudi življenje Ljubljančanov v preteklih stoletjih, ki je bilo tesno povezano z reko.

Ogled se začenja ob 11. in 16. uri pod Fabianijevim mostom, traja pa dve uri.

Sprehod po Cankarjevi poti

Slovenski pisatelj, pesnik in dramatik Ivan Cankar je v Ljubljani živel na številnih naslovih. Na vodenem literarnem ogledu je mogoče spoznati nekatere med njimi in se sprehoditi mimo zgradb, kjer je pisatelj delal in živel, ter tako spoznati zgodbe in anekdote iz njegovega življenja in drugih pomembnih meščanov tistega časa.

Ogled se začenja pri STIC na Krekovem trgu (ob 12. in 16. uri). Pot vodi do Poljanskega nasipa, Streliške ulice, Vodnikovega trga, čez Stari trg in Breg do Kongresnega trga, kjer je Cankar preživel zadnje dni svojega življenja. Končuje se pred Narodno galerijo na Cankarjevi cesti, od koder je krenil sprevod ljudi, ki so se prišli poslovit od pisatelja.

Sprehod po Cankarjevi poti traja dve uri.

Vnaprejšnje prijave

Udeležba na ogledih je brezplačna, a je število udeležencev omejeno, zato se je treba nanje prijaviti: za Zgodbe ljubljanskih mostov na TIC, Adamič-Lundrovo nabrežje 2, po telefonu (01 306 12 15) ali po e-pošti: tic@visitljubljana.si, za Sprehod po Cankarjevi Ljubljani pa na STIC, Krekov trg 10, po telefonu (01 306 45 75) ali po e-pošti: stic@visitljubljana.si.

L. L.

Prejšen članekGledati Triglav, hoditi okrog njega, a ne stopiti nanj
Naslednji članekIstrski pustni sprevod v Kopru

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here