V Cerovem nova naravoslovna učna pot Po sledeh vodomca

Foto: Brane Petrovič

TD Cer – Cerovo je konec maja odprlo novo naravoslovno učno pot Po sledeh vodomca, dobrih pet kilometrov dolgo krožno pot, ki pohodnike povede po gozdnem robu, mimo mokrotnih travnikov, do zaselka Podlom in izvira Podlomščice, po kraškem terenu do slikovite Županove jame, do enega redkih ohranjenih protiturških taborov pri nas, Tabora Cerovo, in se konča v vasi Cerovo v bližini Grosuplja.

V sklopu projekta razširitve in obogatitve vsebin naravoslovne učne poti Po sledeh vodomca so zasnovali tudi vaško jedro naselja Cerovo. To je prijetno za druženje, čemur so bila vaška jedra vedno namenjena, poleg tega je počivališče pohodnikov na Evropski pešpoti E6, ki poteka skozi Cerovo.

Ob naravoslovni učni poti so postavljene tri informacijske table s tridimenzionalnim kartografskim prikazom poteka poti, interaktivni tabli, na katerih je omogočeno poslušanje in prepoznavanje oglašanja tukaj živečih ptic in dvaindvajset tabel z zanimivo in poučno vsebino.

Vodomec Foto: Matjaž Kovačič

Na območju poti so v sodelovanju z ornitologi postavili tudi sedemdeset gnezdilnic za plavčka, plezalčka, veliko in čopasto sinico ter druge gozdne ptice. Za sovo kozačo, pegasto in lesno sovo je na širšem območju Cerovega postavljenih osemnajst gnezdilnic, v širši okolici Županove jame in Tabora Cerovo pa petnajst gnezdišč za netopirje.

L. L.

Prejšen članekPrangerjada na Ptuju
Naslednji članekNovo mesto v prihodnjih letih: sodobno in kozmopolitsko mesto