Bukovniško jezero, park naravnih energij

0
1711
Foto: M. G.

V teh vročih zgodnjepoletnih dneh se gotovo prileže zavetje drevesnih krošenj in bližina vode. Zato vas tokrat vabimo v Prekmurje, v občino Dobrovnik, v park naravnih energij ob Bukovniškem jezeru.

Za vsako bolezen rož’ca raste, sta modrovala Kosobrin in Pehta v Vandotovem Kekcu; tukaj bi lahko dejali, da za vsako tegobo energija seva. Energetske točke, posejane po parku – 26 jih je, pripomorejo k lajšanju različnih bolečin ali bolezni: težav z žolčnimi in ledvičnimi kamni, duševnih stisk, bolečin v hrbtenici, glavobola in vrtoglavice, kožnih bolezni, revmatskih težav, vnetju želodca, dvanajstnika in debelega črevesa, prebavnih motenj, pripomorejo h krepitvi življenjske energije … Našteli smo samo nekatere od njih, naključno. To so označene točke (z lesenimi tablicami); na tem območju so sicer odkrili okoli petdeset zdravilnih mest.

Čas obiska točk ni strogo predpisan, saj je moč sprejemanja energije za vsakega posameznika drugačna; praviloma naj bi se na eni točki zadrževali od 15 do 20 minut. V enem dnevu pa je priporočljivo obiskati največ tri točke.

Globlje v gozdu je kapela sv. Vida, kjer je osrednja točka, od koder se energija širi v okolico in krepi preostale točke. Pod njo je Vidov izvir z vodo, za katero prav tako velja, da premore energijsko moč in zdravilne učinke – pri zdravljenju vida, sluha, prebavil, živčevja in kože. Po ljudskem izročilu so nekateri s pitjem in umivanjem oči z vodo iz Vidovega izvira celo spregledali.

Bukovniško jezero sicer leži v dolini potoka Bukovnice med gozdovi na južnih obronkih Goričkega. Nastalo je kot protipoplavni ukrep z regulacijskimi deli ob reki Ledavi in njenih pritokih, ki so zajezili tudi povirje Bukovniškega potoka. Ob jezeru so urejene sprehajalne poti, na robu parka so lesene hiške, v katerih so prodajalnica spominkov: izdelkov domače in umetnostne obrti ter kulinaričnih posebnosti regije, okrepčevalnica, hiška za piknike …

Prijeten izlet, poln energije!

L. L.

Prejšen članekPraznik situl v Novem mestu
Naslednji članekKot pikado ali bovling, le bolj razburljivo

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here