Čarobni svet jezer, potokov in slapov

Bohinj, slikovita dolina v osrčju Julijskih Alp, je pravi dragulj Slovenije. Domačini pravijo, da je Bohinj na koncu sveta, vendar je le 25 km oddaljen od Bleda in dostopen tudi z avtobusom ali vlakom. Slovi po svoji neverjetni naravni lepoti in ena od njegovih največjih značilnosti so njegove čudovite vodne znamenitosti. S svojimi kristalno čistimi jezeri, slapovi in gorskimi potoki Bohinj ponuja obiskovalcem neizmerno raznolikost in izjemne možnosti za raziskovanje narave. V nadaljevanju vam jih nekaj predstavljamo.

Fotografija: Mojca Lenarčič

Bohinjsko jezero je biser alpskega sveta in največje stalno jezero v Sloveniji. Leži ob vznožju gora in ponuja slikovite razglede na okoliške vrhove. Jezero slovi po svoji čisti, smaragdno modri vodi, ki je idealna za kopanje in različne vodne športne aktivnosti, kot so supanje, veslanje, in ribolov. Ker pa Bohinjsko jezero skupaj s Savo Bohinjko predstavlja edinstven vodni sistem, zakon o Triglavskem narodnem parku predvideva najstrožje varstvene ukrepe. Vse, da ohranimo ta neokrnjeni vodni sistem tudi za prihodnje generacije. Zato na tem območju veljajo pravila plovbe. Določene so vstopne točke za vsa plovila, večja od dveh metrov, dovolilnice pa lahko kupite tudi v Informacijskem centru Bohinj v Ribčevem Lazu, kjer boste prejeli tudi vse potrebne informacije. Ob jezeru so plaže, idealne za sprostitev in uživanje na soncu. Prav tako je jezero izhodišče za raziskovanje okoliških gorskih poti in drugih vodnih znamenitosti v dolini.

Malo bolj skrita ali težje dostopna je dolina Sedmerih Triglavskih jezer, vendar planincem ponuja edinstveno nagrado, ko jih obiščejo. Nikakor pa ne pozabimo, da za varen korak v gorah potrebujemo pravo opremo, da lahko uživamo v osvojenih vrhovih in dolinah. Kopanje v triglavskih jezerih pa je strogo prepovedano.

Fotografija: TD Bohinj

Slap Savica je eden najbolj ikoničnih in znanih slapov v Sloveniji. Leži na koncu Bohinjske doline, še malce višje od vasi Ukanc. Slap Savica ni edini na svetu, ki ga lahko imenujemo dvojni slap, čeprav je zato zares očarljiv. Prvi krak je visok kar 78 m, drugi pa 25 m. Ob močnem deževju pa kraško območje Črnega jezera ne more več požirati vode. Takrat se ob slapu Savica pojavi do 600 m visoko večstopenjsko slapišče. Včasih je vode premalo, takrat lahko vidimo samo nižji krak slapu, kar je tudi svojevrstno doživetje. Pot do slapu vodi skozi čudovit gozd, kjer se boste lahko povzpeli po stopnicah in občudovali naravne lepote. Med vzponom boste obdani s svežim zrakom in zvoki narave. Ko prispete do slapu, boste nagrajeni s spektakularnim pogledom na padajočo vodo, ki se razprši v bazen spodaj. To je priljubljeno mesto za fotografiranje in občudovanje naravne lepote.

Fotografija: TD Bohinj

Če si v poletnih mesecih zaželite osvežitve, se lahko sprehodite čez Hudičev most, le streljaj od vasi Stara Fužina. Od tam se v prijetni senci sprehodite po koritih Mostnice, pot pa lahko nadaljujete po dolini Voje, vse do slapa Mostnice. Na sprehodu po koritih Mostnice lahko občudujete kristalno čisto vodo in čudovito oblikovane skale. Pester je tudi rastlinski in živalski svet v koritih, pečat pa so pustili tudi tamkajšnji prebivalci. Kot zanimivost naj omenimo, da so prvi pristopniki na Triglav (štirje srčni možje) vzpon začeli prav skozi dolino Voje.

V koritih lahko občudujete Hudičev most, ki je bil prvotno zgrajen za lažje tovorjenje železove rude. Na poti pa je še kar nekaj mostov – Urščov most, kjer je tudi vstopna točka, Češenjski most in Beraški most, katerega ime je zapisano z rdečo barvo in datirano z letnico 1903, ter dve brvi. Popolnoma smiselno je torej, da se vodotok imenuje Mostnica.

Fotografija: Mojca Odar

Korita Mostnice so nastala kot posledica vodne erozije. Najlepše so vidni erozijski lonci in draslje, to so različno velike okroglaste kotanje v strugi reke. Posebno zanimiva je prevotljena skala, ki s skalnim lokom spominja na slonji rilec.

Sprehod lahko nadaljujete po planini Voje, ki je prav tako bogata z vodo. Napaja jo mostnica in njeni številni pritoki. Na koncu planine pa našo pozornost spet ujame 21 m visok slap Mostnice.

Bohinj je destinacija, ki vas bo očarala s svojimi vodnimi znamenitostmi. Od veličastnega Bohinjskega jezera do spektakularnega slapu Savica, od čarobne Mostnice do idilične doline Voje – te vodne znamenitosti vas bodo navdušile s svojo lepoto in edinstvenostjo. Bohinj je kraj, kjer se lahko popolnoma povežete z naravo in se prepustite njenemu čarobnemu vplivu. Če ste ljubitelj narave in iščete destinacijo, ki ponuja čudovite vodne znamenitosti, je Bohinj zagotovo destinacija, vredna obiska. Ne glede na to, ali želite aktivno raziskovati ali se samo sprostiti in uživati v naravi, ima Bohinj nekaj za vsakogar. Prepustite se čarom te prečudovite doline in ustvarite nepozabne spomine.

Besedilo in fotografije:: Turistično društvo Bohinj

Prejšen članekČebelarska dediščina turističnega društva Tabor
Naslednji članekDobrodošli na prav posebnem koščku sveta