Krško – mozaik doživetij

0
406

Dobrodošli v pokrajini tesnega stika z neokrnjeno naravo, ljudmi in njihovimi šegami in navadami; radoživih voda, razigranih dogodivščin in adrenalinskih izzivov; pristnih okusov tradicionalnih jedi in odličnega vina ter kulturnih znamenitostih, ki odkrivajo zgodbe nekdanjih dni.

Naravna in kulturna dediščina zaznamujeta naše okolje, nas bogatita in učita. Pokukajte v zgodovino naših prednikov in spoznajte biotske posebnosti kraja.

Krško vse bolj postaja privlačna turistična destinacija, ki obiskovalcem nudi tako sprehod po mestu z bogato zgodovino in kulturno dediščino kot tudi aktivne počitnice s številnimi pohodnimi in kolesarskimi potmi na podeželju.

Številne pohodne in kolesarske poti ponujajo aktivno preživljanje prostega časa na območju celotne občine Krško.

Številne pohodne in kolesarske poti ponujajo aktivno preživljanje prostega časa na območju celotne občine Krško, ki se razteza od Bohorja do Gorjancev, ob njih pa bodo obiskovalci lahko občudovali enega najstarejših gradov na Slovenskem – grad Rajhenburg s številnimi stalnimi razstavami – ter uživali v bogati kulinarični ponudbi. V zadnjih letih je z vedno večjim številom postajališč Krško vse bolj prijazno tudi do popotnikov z avtodomi.

V zadnjih letih je z vedno večjim številom postajališč Krško vse bolj prijazno tudi do popotnikov z avtodomi.

 Vsi mostovi vodijo v Podbočje

Podbočje, vas z več kot 450 prebivalci, leži ob vznožju hriba Bočje, v občini Krško. Prva pisna omemba datira v leto 1249, ko je kot soustanovitelj kostanjeviškega samostana podpisan Tomaž od Sv. Križa (danes Podbočje). Krževci/Podbočjani so prijazni in gostoljubni ljudje, ki vam s ponosom pokažejo: cerkev sv. Križa iz leta 1907, repliko edinstvenega romanskega leva, ki krasi osrednji trg v vasi, 144 let staro vaško lipo, gasilski dom iz leta 1908 s fresko sv. Florjana in še posebno mostove.

Vaško jedro Podbočja z lesenimi mostički.

Edinstven motiv Podbočja so namreč kamniti most iz obdobja Ilirskih provinc in leseni mostički, več kot 150 let star leseni most čez Krko ter osrednji trg ob cerkvi, ki je priljubljen prostor za srečevanje in druženje.

V zadnjem času je najbolj priljubljeni prebivalec Podbočja (poleg cvička, seveda) Podboški cegu – loncenosec, ki je v letu 2020 prejel prestižno nagrado deset najboljših kulinaričnih in gastronomskih spominkov v Evropi.

 

Prejšen članekZdaj je čas, da obiščete zeleno srce Pomurja – Mursko Soboto
Naslednji članekUVODNIK: Zdravilni gozdovi

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here