‘Dan, ko prazniki obmolknejo’

0
485

Drežniški pust je starosvetno pustovanje poganskega izvora, ki poteka na pustno soboto in se konča s pustnim torkom, nato nastopi post in velikonočni čas. Glavno pustno dogajanje se odvija v soboto, njegova najbolj prepoznavna lika pa sta Ta Grdi in Ta Lepi.
Pust organizira fantovščina, ki deluje po hierarhičnem načelu, kar pomeni, da ima starejši prednost pred mlajšim. V fantovščini sodelujemo samo neporočeni fantje od osemnajstega leta naprej. Sprejem novih poteka zadnjo soboto v letu. Novi fantje se morajo na prvi dan novega leta udeležiti svete maše, in to s ‘pušlom’ na prsih.

Ena od najbolj zanimivih in znanih podob je maska “Ta Grdega”, ki je narejena iz lesa, največkrat iz oreha ali lipe. Fotografija: Boris Pretnar

Fantovščina

V fantovščini nismo aktivni samo v pustnem času, pač pa delujemo vse leto. Namen fantovščine je namreč tudi pomoč vaščanom, ki zaradi različnih razlogov ne morejo pripraviti kurjave ali opravljati drugih opravilih, postavljanje ‘prtonov’ in organiziranje miklavževanja, saj Miklavž v vasi obdari otroke do 5. razreda osnovne šole.
Vrhunec je seveda pust, glede katerega imamo v Drežnici kar stroga pravila. Tako se fantje, ki še niso bili sprejeti v fantovščino, po Ave Mariji ne smejo več gibati po vasi, sicer jih doleti kazen v obliki pranja (oblivanja z vodo). Omenjeno sankcioniranje ima močan vzgojni moment, saj s tem mladim preprečimo zabavo.

Naznanjanje pusta se začne zadnjo soboto v letu, ko medse vabimo nove fante. Od takrat pa vse do pusta imamo sestanke, na katerih določimo vloge ter organiziramo celotno pustovanje. Po sestankih na dogovorjenem mestu ob 24. uri odbijemo polnoč, zapojemo pesem Bleda luna, nato pa se z zvenenjem in razbijanjem sodov odpravimo skozi vas in ustvarjamo hrup.

Ta Grdi in Ta Lepi

Na pustno soboto se karneval začne ob 7.30 zjutraj in zaključi v poznih večernih urah, nato sledita ples in veselica. Pustni sprevod je sestavljen in naslednjih pustnih likov: Tist kr wez, Godc, Ta Lepi, Ta stara dva, Vsaka dobi, Peteliner, Zdravnik, Bukare, Cgajner, Ta Grdi in Policaj.

‘Zdravnik’ skrbi za zdravje vaščanov, ‘Bukare’ za čiste čevlje, nabrusi nože in kaj popravi, ‘Peteliner’ prodaja srečke, od katerih je vsaka dobitna, ‘Policaj’ skrbi za red, ‘Ta Grdi’ in ‘Cgajnerji’ pa lovijo otroke.

Osrednji dogodek je operacija ‘Ta Debelga’, ki se ‘Cgajnerjem’ pridruži med skečem in potrebuje operativni poseg. Takrat se v dogajanje vključi tudi občinstvo.

Naznanjenje pust ase začne zadnjo soboto v letu, ko medse vabijo nove fante. Fotografija: Matej Vranič, Fotokom

Ena od najbolj zanimivih in znanih podob je maska ‘Ta Grdega’, ki je narejena iz lesa, največkrat iz oreha ali lipe. Najprej z motorno žago iz kosa lesa izrežemo osnovno obliko in gabaritne mere, nato z dletom in kladivom izdelamo nos in ustvarimo oblo obliko, na katero z natančnimi merami zarišemo oči, usta, lica in obrvi. Ko je obraz končan, začnemo izdelavo tako imenovane sklede na hrbtni strani obraza, ki je prilagojena obrazu. Zadnja faza je brušenje z brusnim papirjem, nato sledi barvanje z najpogostejšimi barvami: rdečo, rjavo, črno in belo. V zadnji fazi namestimo na masko ovnove rogove, ovčjo kožo, jezik in zobe.

Ta Grdi je opremljen z zvonci, nosi posebne hlače in brezrokavnik ter nogavico, napolnjeno s pepelom, s katerim posipa otroke.

Tamali pust

Pustno dogajanje se zaključi na pustni torek, ko pripravimo sodbo Pusta, ki je kriv za vse nevšečnosti v naših krajih. Obtožnice so napisane v rimah. Ko Pusta spoznamo za krivega, ga ubijemo. Na parah leži v gostilni v Drežnici, v kateri pripravijo friko, s katero nas pogostijo. Nekaj pred polnočjo Pusta peljemo na točno določen kraj, kjer ga zažgemo, s tem pa se pustne aktivnosti uradno zaključijo.

Pust organizira fantovščina, ki deluje po hierarhičnem načelu, kar pomeni, da ima starejši prednost pred mlajšimi. Fotografija: Anton Žvanut

V naši vasi pust pomeni zelo veliko, o čemer govori oznaka ‘dan, ko prazniki obmolknejo’. Vsi fantje smo v to dogajanje vpleteni že od rojstva. Začne se s ‘tamalim pustom’, ki ga organizirajo otroci do 9. razreda osnovne šole, poteka pa 14 dni pred pustno soboto. Je identičen pustu, ki ga organizira fantovščina, saj na njem vidimo enake like z isto vlogo. Tudi ko se poročiš in postaneš ‘mož’, si še vedno vpet v kolesje pusta, saj poročene fante v fantovščini porabimo za pomoč pri organizaciji prireditvenega prostora.

Žan Kurinčič, Drežniški pust

Prejšen članekZa valentinovo na Otok ljubezni
Naslednji članekLiški pustje vpisani v register nesnovne kulturne dediščine

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here