Do zelenega okna v Radljah ob Dravi

2037
Foto: Atelje Kresnik

Na skalnatem pomolu nad Radljami ob Dravi, ob ruševinah starega gradu, od koder se odpira lep pogled na kraj in Dravsko dolino, je tamkajšnje turistično društvo konec julija postavilo zeleno okno. V radeljski graščini pa so odprli razstavo zelenih oken, ki bo na ogled do konca avgusta.

Projekt, ki se je začel lani ob svetovnem dnevu turizma (27. septembra) in ki je spodbudil odprtje sto zelenih oken po vsej Sloveniji, je povezal misel o »turizmu za vse« – to je bila tema lanskega svetovnega dneva turizma – in o pomembnosti zelenega turizma. K projektu Turistične zveze Slovenije so pristopila številna društva in ustanove, s postavitvijo zelenih oken pa so simbolično odprli pogled na zanimivosti in posebnosti svojih krajev.

Na Stari grad, kjer so postavili okno, povede gozdna in zgodovinska učna pot. Začenja se pred mogočno skalo griča Kalvarija, pred parkom ob grajski pristavi. Steza popelje v gozd, ki se razprostira nad Radljami in vodi do razvalin Starega gradu. Nato se spusti proti Hudi luknji in se nadaljuje skozi gozd ter ob gozdnem robu, ki vodi nazaj do Kalvarije.

Gozdna in zgodovinska učna pot Stari grad seznanja obiskovalce z botaniko in zgodovino na območju gradu. Dolga je okoli tri kilometre, ima pa 51 postaj, ki so označene s posebnimi informativnimi tablicami.

U. L. L.

Prejšen članekLetni oder Ruše
Naslednji članekKjer je Kolpa prijetno topla