Kjer so čebele doma

0
1438
Foto: Mateja Gruden

»Kdor čebel se boji, medu ne dobi.« Drobna modrost razstave Kjer so čebele doma, ki so jo junija odprli v Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) v Ljubljani in bo na ogled predvidoma eno leto.

Ker se bo vreme ob koncu tedna poslabšalo, vas tokrat vabimo – pod streho: v SEM na ogled čebelje razstave.

Ta obiskovalce seznanja z zgodovino slovenskega čebelarjenja, na njej si je mogoče ogledati nekdanje in zdajšnje čebelnjake in panje, bogato zbirko panjskih končnic … Razstavo dopolnjujejo številni spremljajoči dogodki: vodeni ogledi, delavnice, strokovne razprave o čebelah in čebelarstvu in drugi; poleg tega je od odprtja razstave v muzejski trgovinici Lectarija na voljo velik nabor izdelkov, povezanih s čebelami in čebelarstvom, v redni ponudbi SEM pa so tudi »medena doživetja«.

Trgovinica Lectarija je sicer posebna zanimivost SEM: je namreč žlahtna zapuščina arhitekta Jožeta Plečnika. Oprema v njej je bila izdelana po njegovih načrtih konec tridesetih let prejšnjega stoletja za istoimensko prodajalno v središču Ljubljane po naročilu medičarja in svečarja Jakoba Krbavčiča in njegove žene Henriete. Eden največjih slovenskih arhitektov je ustvaril posebno okolje, ki zbuja bolj vtis dnevne sobe ali meščanske sprejemnice kot pa za tiste čase značilne prodajalne s pultom in policami za njim. In še mimogrede: tudi véliki arhitekt je čebelaril; na prijetnem vrtu Plečnikove hiše v Trnovem je ohranjen tudi njegov čebelnjak!

M. G.

Prejšen članekKljučno: odnos do ljudi – in med ljudmi
Naslednji članekNa Praznik sira in vina in Kravji bal

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here