Dolina dragocenih danosti, dosežkov in izzivov

0
465

Dobrepolje je dragocen biser v mozaiku Slovenije. Obsega tri doline – Ponikovsko, Dobrepoljsko in Struško – ter štiri slikovita hribovska naselja – Hrib, Hočevje, Vodice in Tisovec. Leži na zahodu Dolenjske v osrednji Sloveniji, nedaleč od Ljubljane, vlak vas pripelje do nas v pičle pol ure.

 

Ime Dobrepolje je krajevno ime za rodovitno kraško polje, ki se razprostira po ravni dolini.

Središče Dobrepolja je Videm z imenitno farno cerkvijo sv. Križa, katere začetki segajo v leto 1260.

Prva pisna omemba naselja se je pojavila razmeroma pozno, šele sredi 14. stoletja. Naselje je večkrat omenjeno kot ‘vas ob župniji’. Za nastanek imena Videm pa je najverjetneje, da izhaja iz nemškega izraza ‘widem’, ki pomeni cerkveno posestvo.

Trg s telovadci

Kraj je znan po razkošnem prostornem trgu, ki ga obkrožajo in dopolnjujejo zgodovinsko zanimive poslovne, kulturne in verske zgradbe. Videmski trg oživljajo neštete zgodbe, ki so sestavni del preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

Največ zaslug za ta zanimivi trg pripisujemo Franu Jakliču – Podgoričanu, ki je bil učitelj, pisatelj, prenovitelj gospodarskega, kulturnega in družbenega življenja Dobrepolja, ter umetnikoma, bratoma Francetu in Tonetu Kralju, ki sta utemeljitelja slovenskega ekspresionizma. V spomin Franu Jakliču so Dobrepoljci zgradili kulturni dom – Jakličev dom.

Spomenik umetnikoma Tonetu in Francetu Kralju

Naš trg smo ob praznovanju leta bratov Kralj popestrili s spomenikom Francetu Kralju in Tonetu Kralju. Trg krasi tudi spominska plošča Luki iz Dobrepolj – spomin na neutrudnega moža, »ki nam je čast in slavo množil«. Pokopan je v stolnici sv. Štefana na Dunaju. V neposredni bližini trga je rojstna hiša s spominsko ploščo, posvečeno pesniku, pisatelju in prirodoslovcu Stanetu Novaku.

Trg nudi številnim društvom naše občine prostor za različne prireditve: Dobrepoljsko vandranje, Dobrepoljsko krompirjevanje in tekmovanje harmonikarjev, poletne večere, tržnico, ponudbo na stojnicah v prazničnem času, prostor za razstave in srečanja različnih skupin, tudi prostor za rekreacijo.

Krompirjevanje in tekmovanje harmonikarjev

V Jakličevem domu si obiskovalci, ki pridejo na Videm, lahko ogledajo spominsko sobo Frana Jakliča – Podgoričana, etnološko zbirko Živimo z ljudskim izročilom in virtualno galerijo Franceta in Toneta Kralja z multimedijsko predstavitvijo življenja in dela umetnikov.

Trg je tudi odlično izhodišče za dobro označene pohodne poti in programe, s katerimi boste spoznali lepote in dobrote dobrepoljske doline.

Na trgu je tudi turističnoinformativni center z oznako, ki nudi turistične informacije.

Prosimo, pokličite nas na: 041 962 823 in pridite, da spoznate naše šege, običaje in navade ter posebno kulinariko.

Srečanje z Dobrepoljci in našim narečjem je poseben dogodek.

VABLJENI!

 

 

 

Prejšen članekSlovenski Oskar za embalažo 2022
Naslednji članekGozdna kopel: Svetova ljudi in narave sta neodtujljivo povezana

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here