V Križno jamo, najlepše ohranjeno turistično jamo

Foto: Društvo ljubiteljev Križne jame/www.slovenia.info

Kam se še prileže zateči pred poletno pripeko (čeprav je v teh dneh vendarle malce popustila)? V jamo! Ena najlepših na Slovenskem je gotovo Križna jama, ki leži v trikotniku med Loškim poljem, Cerkniškim poljem in Bloško planoto. Z malce več kot osmimi kilometri rovov je tudi ena najdaljših slovenskih jam – in najbolj naravno ohranjena turistična jama. Je svetovno znana, njena posebnost pa so še zlasti podzemna jezera s sigastimi pregradami (dvaindvajset jih je). Je tudi izjemno najdišče kosti ledenodobnih jamskih medvedov.

V ta slikovit podzemni svet, v katerem ni električne razsvetljave in betonskih poti, popelje obiskovalce Društvo ljubiteljev Križne jame. Vsak obisk jame vključuje vožnjo s čolnom, koliko jame doživi obiskovalec in po koliko jezerih zavesla, pa je odvisno od dolžine obiska: če se odloči za približno enourni ogled, se popelje po enem jezeru, če se odloči za triinpolurni do štiriurni ogled, ga pot vodi čet trinajst jezer. Najdaljši, alternativni ogled, ki traja do sedem ur (a je mogoč le pozimi), pa ga popelje po kar dvajsetih jezerih.

Križna jama je bila prvič opisana leta 1832, vodni del, ki je tudi najlepši, pa so slovenski jamarji raziskali šele po letu 1926. Za turistični obisk so jo uredili v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

L. L.

Prejšen članekBelokranjci imajo topla srca in dlani tudi pozimi
Naslednji članekVino Trojka – tudi za Luko Dončiča