Doživite pivovarski muzej

0
743

Odkrijte zgodbe in skrivnosti 150-letne proizvodnje legendarnega slovenskega piva. Union Experience je obvezna postojanka za vse pivoljube in tiste, ki radi doživite drugačno izkušnjo. Odlična izbira, ko iščete idejo za izlet. Pridite v Ljubljano, pivovarski muzej čaka!

Pivo so nekoč prevažali v lesenih sodih, označenih z rumenim krogom.
Foto: Union Experience

Že podatek, da se sprehod skozi bogato zgodovino in proizvodnjo Pivovarne Union zaključi z degustacijo svežega piva, vam pove, da ne gre za klasični muzej. Ekskluzivni vpogled v pivovarsko industrijo navdušuje obiskovalce po vsem svetu. To muzejsko zbirko s statusom kulturnega spomenika je Evropski muzejski forum nagradil z nagrado EMYA za posebne dosežke. Zbirka je urejena v stari opuščeni sladarni, ki je bila zgrajena leta 1923 in je do konca sedemdesetih let služila proizvodnji slada. Union Experience je eden največjih tovrstnih muzejev v Evropi in prvi v Sloveniji.

Prenovljena podoba ob 150-letnici pivovarne

Leta 1864 sta brata Ivan in Peter Kosler ustanovila majhno družinsko pivovarno in tako nevede pričela pisati zgodovino slovenskega piva. Da bi zapuščino ohranili prihodnjim generacijam, so v ljubljanski Pivovarni Union že leta 1986 odprli Pivovarski muzej, zanj pa ste zagotovo slišali pred kratkim, saj je ob 150-letnici pivovarne dobil sijočo prenovljeno podobo. Najdete ga tik ob Pivnici Union.

Nad Union Experience se navdušujejo pivoljubi ter tisti, ki jih zanimata kultura in zgodovina. Začuti se čas, ko so bile gostilne pomembna središča kulturnega in družabnega življenja. Ko ni bilo nič nenavadnega privoščiti si litrski ali dvolitrski vrček piva, ko si opravil dostavo piva s samokolnico.

Pivovarska pot

Obiskovalec Igor C. nam je zaupal, da je šele po obisku Union Experiencea dobro razumel, kako poteka varjenje njegove najljubše poletne osvežitve. »Že ob vstopu v galerijski del, kjer so s slikovnim gradivom prikazane vse faze varjenja piva, zorenja in filtracije, me je muzej navdušil.« Pivovarska pot nato vodi skozi muzejsko zbirko 731 eksponatov, pri čemer boste lahko dodobra začutili prav vsako kapljico piva, ki je bila kdaj pridelana. Igorja so navdušili tudi ogromni stari sodi, medtem ko so slad, ječmen in hmelj v njem prebudili skorajda patriotski ponos. Doda: »Tudi pogled na 150 let stare steklenice, etikete in kozarce so mi dali vedeti, koliko truda in zgodb se skriva za Unionovo produkcijo piva. Lahko rečem, da so me s svojo nostalgično vrednostjo pravzaprav navdahnili. Komaj čakam, da grem še na tečaj točenja piva!«

 

Pivo boste lahko degustirali v stari pivnici, ki je ohranjena še iz leta 1920.

Legendarnemu sprehodu sledi degustacijski del, ki prijetno preseneti čisto vsakega obiskovalca. Degustacija namreč poteka v pivnici ali tako imenovani ‘stari gostilni’, ki je ohranjena še iz leta 1920. Ko pravimo ohranjena, mislimo na celoten paket – od miz, stolov pa vse do značilnega točilnega pulta, registrske blagajne in čudovitega gramofona.

Prejšen članekPoletna doživetja ob zemlji, vodi in ljudeh Prlekije
Naslednji članekZa razkuževanje angleških letališč skrbijo roboti

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here