Kjer so doma srčni in gostoljubni ljudje

Pomurje

Pri Gradu v največjem krajinskem parku Goričko v Pomurju je pred tremi milijoni let bruhal poslednji vulkan na območju Slovenije. A se zdi, da se je spet »prebudil«. Seveda, če obiščete Doživljajski park Vulkanija v občini Grad, kjer doživite edinstveno potovanje v vulkansko podzemlje, 6000 metrov globoko. V spremstvu krtka Olija in vodnika obiskovalci (in teh je čedalje več: v enem dnevu so jih doslej že našteli največ osemsto) interaktivno spoznavajo vulkane, izbruh goričkega, sprehod po lavini cevi, si ogledajo 3-D stereoskopski film o nastanku vesolja z velikim pokom in življenja na Zemlji s posebnimi učinki …

Največji grad na Slovenskem v pisnih virih prvič omenjajo leta 1214 kot središče posestva Lyndwa; po pripovedovanju pa naj bi začeli grad Grad na Goričkem graditi že vitezi templarji. Foto: Gorazd Bedrač

Na splošno je obisk občine Grad  zelo zanimiv in hkrati poučen. Obiskovalec nikakor ne sme obiti tamkajšnjega gradu, ki je največji na Slovenskem, saj ima kar 365 sob. Zdaj je v njem med drugim sedež javnega zavoda Krajinski park Goričko, njegova direktorica Stanka Dešnik pa je živa enciklopedija zgodovine gradu ter življenja in običajev v Pomurju.

»Na gradu imamo poroke, seminarje, konference, koncerte v zelo akustični dvorani, stalno zgodovinsko razstavo, kapelo, središče zbirke domače obrti in dejavnosti, naravoslovni razstavni prostor, vinsko klet in turistične sobe. Okoli gradu je prelep park,« Stanka Dešnik obiskovalcem predstavi mogočni grad in jih povede po njem.

Ob Soboškem jezeru, na katerem je poleti vselej živahno, saj je zelo priljubljeno med deskarji in veslači na deskah, so postavili doživljajsko-motorični park z več kot tridesetimi postajami. Foto: Gorazd Bedrač

Ima pa Pomurje  še dve novi turistični zanimivosti, ki bosta nedvomno že v bližnji prihodnosti postali odmevni privlačnosti: ob Soboškem jezeru motorični park in pred njim paviljon Expano, tega, v katerem se je Slovenija leta 2015 v Milanu predstavila na svetovni razstavi Expo.

V notranjosti Expane bo multimedijski center, po besedah župana Murske Sobote Aleksandra Jevška pa bodo paviljon odprli v začetku prihajajočega leta.

Edinstvena rotunda v Selu Foto: M. G.

Pomurci se lahko pohvalijo tudi z edinstveno opečno romansko rotundo sv. Nikolaja z gotskimi freskami v idiličnem goričkem kraju Selo, ki se uvršča med najpomembnejše umetnostne spomenike na Slovenskem.

In imajo slastno kulinariko! Olja z bučnim na čelu, ki so za bogove, odlična vina in pristne kmečke trgovinice, kot je ta pri znameniti cerkvi sv. Helene v Rogašovcih, na kmetiji Ficko, kjer gospodar Marjan mimoidočemu  za dobrodošlico ponudi v pokušnjo mozaik goričkih dobrot: brezplačno!

Ja, Pomurci so srčni in gostoljubni ljudje! Zato je treba ostati med njimi vsaj dva dni, prenočiti na kateri od turističnih domačij  ali sredi prekmurske ravnice v prestolnici Pomurja, v hotelu Diana.

Duša Podbevšek – Bedrač

Prejšen članekVrhnika, njen »prečudni« ljubljeni kraj
Naslednji članekZimski mednarodni festival uličnega gledališča Ana Mraz