Grajski bazar z goričkimi meštri

0
1361
Foto: Mateja Gruden

V soboto, 14. oktobra, bo na gradu Grad na Goričkem prireditev Grajski bazar z goričkimi meštri – z rokodelskim sejmom, kulinarično ponudbo tradicionalnih in jesenskih dobrot iz teh koncev, ustvarjalnimi delavnicami in kulturno-družabnim programom. Prireditev bo od 10. do 16. ure.

Poleg tega, da se bodo lahko potopili v živahen sejemski vrvež in pokušali tradicionalne goričke dobrote, se bodo lahko obiskovalci odpravili na sprehod z zeliščarjem, iskali in spoznavali gobe v okolici gradu, prisluhnili kulturnemu programu Goričkega in Gradiščanskega, razglasitvam naj travnika, visokodebelnega sadovnjaka, ogračka in brajde na Goričkem v letošnjem letu ter se prepustili glasbi skupine Kontrabant.

Mlajši bodo lahko prisluhnili pesmim za otroke, ustvarjali v delavnicah in se preizkusili v streljanju z lokom.

Grad Grad,  največji baročni grad na Slovenskem

In še malce o prizorišču prireditve – gradu Grad. Ta stoji na vzpetini v istoimenskem naselju v zahodnem delu razgibanega Goričkega v Prekmurju. Je najobsežnejši grajski kompleks in največji baročni grad na Slovenskem, saj naj bi imel po legendi 365 sob. Prvič je bil omenjen leta 1208, ko je tod stoloval grof Nikolaj Amadejec iz Železnega, po ustnem izročilu pa so ga sezidali vitezi templjarji; a listine, ki bi to potrdile, niso ohranjene. Po drugi svetovni vojni je bil dolgo opuščen in je propadal, zdaj pa ga temeljito obnavljajo. V njem je tudi sedež Krajinskega parka Goričko. Grad je odprt za obiskovalce, bodisi za oglede bodisi ob različnih prireditvah.

Končno podobo je dobil v obdobju od 16. do 18. stoletja. Tedaj je nastal sklenjen obod poligonalnega tlorisa, ki ima bodisi tri bodisi dve nadstropji. Notranjo stran gradu obdajajo arkadni hodniki, zunanjo pa park v angleškem slogu z velikimi drevesi tulipanovcev, platan, gledičevk, rdečih bukev, gabrov in hrastov.

L. L.

Prejšen članekSmledniški Stari grad
Naslednji članekPostanite strokovnjak za srebrni turizem

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here