Gregorjevo v Kropi

0
829

Tradicionalno prireditev spuščanje barčič v Kropi na predvečer gregorjevega je letos zaokrožilo več prireditev. Najprej so organizirali delavnico izdelovanja barčič v  Kulturnem domu v Kropi. Barčiče so bile razčičnih oblik in velikosti in trajnostno naravnane.

 

Udeležilo se je veliko otrok vseh starosti. 9. marca so praznovanje gregorjevega obeležili z gostujočo razstavo v Kovaškem muzeju v Kropi z naslovom “Zakaj  valentinovo, če imamo gregorjevo”. Tržiški muzej je na spremljajočih panojih pokazal nekaj barčič iz zbirke Kovaškega muzeja v Kropi. Odprtje razstave pa je pospremilo predavanje kustosa Tržiškega muzeja dr. Bojana Knifica in recital dramske skupine Čofta KD Kropa. 

Na predvečer gregorjevega 11. marca pa so se ob mraku zbrali otroci s starši, ki so s seboj prinesli barčice – hišice, cerkvice in razno razne makete okrašene s svečkami in jih položili na gladino spodnjega bajerja v Kropi. Pogled na vse te barčičce – plavajoče hišice, gregorčke je bil res veličasten in lepa počastitev prihoda pomladi.

 

Pohvalno je tudi, da se je zbralo veliko gledalcev na prizorišču spuščanja barčic, pa tudi to, da se je za organizacijo dogodka združilo več organizatorjev: Muzej radovljiške občine – Kovaški muzej Kropa, Turistično društvo Kropa, Kulturno društvo Kropa, Tržiški muzej. V Kropi ima ta običaj že dolgo tradicijo, saj se po starem ljudskem izročilu ženijo ptički in pozdravljajo prihod pomladi.

Mirjam Pavlič

Prejšen članekVirtualno potepanje
Naslednji članekDrama od doma

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here