Modro oko zelenega Obsotelja

Podčetrtek – Evropska destinacija odličnosti 2019

0
740
Podčetrtek že desetletja živi za turizem Foto: Boris Klavžar/www.slovenia.info

Podčetrtek je letos naposled pristal na turističnem prestolu odličnosti. Evropska komisija je za letošnjo krovno temo izbora Evropskih destinacij odličnosti (EDEN) izbrala turizem dobrega počutja, strokovno komisijo pod vodstvom Janeza Bogataja pa je med finalistkama izbora (Dolenjska in Podčetrtek) najbolj prepričala destinacija Podčetrtek.

Obsotelje kot nežno zgubana pokrajina prijaznih gričev, z umetelno čipko gorc in cerkvami, ki kot diamanti v bogatem plašču narave odsevajo utrip zgodovine in kulture nekega časa, med Bočem in Bohorjem, ob meji s Hrvaško, kjer je vulkansko bobnenje v davnini zapustilo bogato dediščino skrito globoko v zemlji, podarja počitek od stresa in ponuja paradiž za telo in dušo.

Sredi tega bogatega zelenja občina Podčetrtek že kar nekaj desetletij živi za turizem, kraj sam pa, ob vznožju Rudnice in na desnem bregu Sotle, mejne reke s Hrvaško, že dolgo, ko so po Sloveniji šele začele brsteti turistične zgodbe, ohranja turistični briljant. Podčetrtek je že desetletja zaokrožena celota doživetij, čemur zdaj pravimo destinacija. Bila je prva v Sloveniji! Takrat smo temu kraju s čudežno, zdravilno vodo rekli Atomske Toplice in vedelo se je, da je kraj, kjer »Pesem ptic ni preglasil še nihče!« (eden takratnih sloganov), tisti slovenski kraj dobrega počutja, kjer v vodi najdeš izgubljeni fizični elan – zdravje, kjer te doživetja narave, kulinarike, dediščine in turistične zgodbe napolnijo z veseljem in zazibljejo v duševni mir, in kjer so ljudje, ki so se še znali smejati z očmi in s svojo srčno predanostjo in pojočo govorico, podarjali radost.

Toplice so se zaradi modnih muh in strahu pred marketinškim znanjem morale preimenovati v Terme Olimia, imenovane po kraju Olimje, enem od krajev občine Podčetrtek, ob vznožju Kozjanskega hribovja. Pravzaprav škoda, kajti pridevnik atomski ne prihaja zgolj iz jedrske fizike in se ne nanaša samo na zloveščost atomske bombe, temveč se nanaša na atom (iz stare grščine: a – nedeljiv in tomski – rez), kar bi  z ustrezno naklonjenostjo vodi in nedeljivi celoti vseh tistih, ki so že zdavnaj vedeli, da so samo skupaj močni in najboljši, torej nedeljivi, zastavili slavospev in spomenik  vodi.

Razvoj destinacije Podčetrtek k odličnosti

Minoritski samostan z eno najstarejših lekarn v Evropi Foto: M. G.

Koča čarovnica, Jelenov Greben, Haler, Amon, Minoritski samostan z eno najstarejših lekarn v Evropi, Čokoladnica in drugi so zdravilnim termam tlakovali imidž in postavili temelje, na katerih se je razvijala vodna turistična oaza Olimija in na svojo zvezdniško tiaro nenehno pripenjala nove turistične atribute. Zdaj ves kraj in občina, župan in turistični delavci, strokovno osebje hotelov in velneških oaz delajo za skupni cilj – turistično odličnost, ki ima veliko imen: Orhidelia, Termalia, Sotelia, Armonia, Aqualuna, predvsem pa, kot smo videli letos, so Terme Olimia in njihova ponudba in njihovi ljudje zadostili kriterijem kakovostne ponudbe, temelječe na razvoju trajnostnega turizma, pristnih doživetij in bogate lokalne turistične ponudbe. Ter prejeli odličje!

Destinacija Podčetrtek je letos stopila v mrežo Evropskih destinacij odličnosti in s tem povečala prepoznavnost, postala destinacija dobre prakse in podčrtala svojo sicer zelo dobro pot in poslanstvo. S ključno značilnostjo – zavezanostjo k socialni, kulturni in okoljski trajnosti.

Uspešno povezovanje treh občin

Slovenija je sicer v letošnji finale uvrstila dve destinaciji: Dolenjsko in Podčetrtek. Zmagal je Podčetrtek, tesno povezan s Termami Olimia, destinacija, ki sicer združuje tudi občino Bistrica ob Sotli in Kozje. Tako je na podelitvi prestižnega naslova v začetku septembra Boštjan Misja, direktor Turizma Podčetrtek, povedal, da je destinacija Podčetrtek primer dobre prakse uspešnega povezovanja treh občin in treh županov: Petra Misje (Podčetrtek), Milence Krajnc (Kozje) in Franja Debelaka (Bistrica ob Sotli). Različni turistični produkti, ki nagovarjajo različne segmente gostov in temeljijo na ponudbi programov zdravja in dobrega počutja v Termah Olimia, so plod zavedanja, da je treba slediti trendom in pričakovanjem gostov. Tudi zato je njihova turistična ponudba vedno znova obogatena z manjšimi ponudniki, ki zagotavljajo individualnost in personalizacijo.

Destinacija Podčetrtek je tudi prva v Sloveniji, ki je na skupni seji občinskih svetov vseh treh sodelujočih občin (Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli) sprejela Strategijo razvoja turizma za obdobje 2019–2023. Njihovo vodilo je trajnostni razvoj – razvoj, ki zadovoljuje potrebe sodobnega človeka, ne da bi ogrozili možnosti prihodnjih rodov, da zadovoljijo svoje potrebe. Občina Podčetrtek pa je bila tudi med prvimi, ki so vstopili v certifikacijski sistem Zelena shema slovenskega turizma, v okviru katerega je prejela najvišje priznanje, zlati znak Slovenia Green Destination.

Kaj ponujata partnerski občini Kozje in Bistrica ob Sotli?

Turistične, izletniške in predvsem ekološke  kmetije, vinogradniška doživetja in bogato naravno in kulturno dediščino, kot so Svete gore, trg Podsreda s prangerjem in seveda veličastni grad Podsreda sredi Kozjanskega regijskega parka, kot krono posajenega v gozdno zelenje.

Kozjanski park

Grad Podsreda, spomenik lokalnega pomena, je v lasti občine Kozje, medtem ko je njegov upravljavec Javni zavod Kozjanski park.

Kozjanski park ima status biosfernega rezervata pod zaščito Unesca. Ima urejene pešpoti, kolesarske steze, informacijske table, na gradu Podsreda pa pripravlja prireditve s prikazi tradicije in sodobnega ustvarjanja.  Sicer pravijo, da je grad Podsreda, ki je odprt med aprilom in oktobrom, »najbolj grajski med gradovi na Slovenskem«. Zaradi svoje bogate kulturne dejavnosti je na njem še zdaj živahno in je eden redkih kulturnih spomenikov romanske dobe, ki je v zadnjih tridesetih letih iz skoraj propadajočega stanja skozi celovito prenovo postal pomemben nosilec kulturne, promocijsko-izobraževalne, družabne in turistične ponudbe v tem delu Slovenije. V toplejših mesecih vabijo nanj različne razstave, kinopredstave in druge prireditve, med njimi tudi glasbeni seminarji, ki udeležencem omogočajo, da z vrhunskimi mentorji dosegajo izjemen glasbeni razvoj.

Izjemna je osrednja, tradicionalna prireditev Kozjanskega parka z imenom Praznik kozjanskega jabolka, ki ga pripravljajo v Podsredi vsak drugi teden v oktobru (letos že 20. leto). Ta je odraz skupnih prizadevanj pri varovanju narave in ohranjanju kmetijske kulturne krajine na Kozjanskem, katere najbolj tipični razpoznavni krajinski element so visokodebelni travniški sadovnjaki s starimi sortami jablan.

Bistrica ob Sotli

V oči stopi prijazen nagovor na občinski turistični spletni strani, kjer je zapisano, da lahko popotniki, turisti in obiskovalci občine kadarkoli in vse dni v tednu od 7. do 19. ure, če potrebujejo pomoč, vodenje, informacijo ali družbo, pokličejo na telefon 031 516 963.

Zagotovo jim potem povedo tudi, da se morajo oglasiti v odlični gostilni Šempeter, obiskati manjši pokriti prostor za tržnico, ki je vzniknila kot posledica občinske soudeležbe pri projektu Posavska špajza, jih napotijo na ribarjenje, kolesarjenje, sprehode po vodni ali učni poti Kunšperk – Klestje, jih usmerijo na obisk kraškega izvira Davjek, pa k ribniku Trebče, kjer posebna pozornost velja kačjim pastirjem, ali pa jih povabijo na Svete gore nad Bistrico, na Marijino romarsko pot, ki kraljuje na 521 metrov visokem, z gozdom poraščenem vrhu, kjer je tradicija slovenskega bogoslužja dolga več kot dva tisoč let.

V kraju so odprli tudi hostel in ga domiselno in človeku prijazno tudi opremili. Tako so rešili 132 let staro stavbo, ki so jo sprva nameravali podreti, potem pa je občina poskrbela za celovito prenovo.

Renata Picej
Foto: Renata Picej in JZ Kozjanski park

Prejšen članekNajboljša tematska pot 2019: Učna pot škrata Bisera
Naslednji članekBožična bajka v Mozirskem gaju

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here