Harmonika, verzi in čebele…pa Mir na peč!

0
530

Mirna Peč postaja vse bolj priljubljena izletniška destinacija, za kar sta zaslužna mirnopeška slavčka, harmonikar Lojze Slak in pesnik Tone Pavček. Sredi kraja, le tri kilometre od avtoceste Ljubljana–Novo mesto, stoji Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, v katerem je na ogled razstava o legendi narodno-zabavne glasbe Lojzetu Slaku in atrakcija, paviljon Čebelji svet. Spominska zbirka dolenjskega poeta Toneta Pavčka je na ogled v Pavčkovem domu v Šentjuriju na Dolenjskem, ki je iz Mirne Peči oddaljen štiri kilometre.

V muzeju lahko vsak zaigra na harmoniko.

 Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka 

Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka leži sredi kraja, v njem pa je na sodoben in interaktiven način prikazana Slakova (1932–2011) življenjska pot s pisnim in slikovnim gradivom, z instrumenti in drugimi predmeti, glasbo in filmi. Življenje mirnopeškega rojaka je bilo prežeto z glasbo. Bil je virtuoz na diatonični harmoniki, pisec skladb in besedil ter ustanovitelj in vodja Ansambla Lojzeta Slaka.

Harmonikam, ki so pod njegovimi prsti tako nepozabno zvenele, je dodal ‘Slakov gumb’, ki ga lahko vidimo na razstavljenih harmonikah. Na ogled je postavljenih osem njegovih harmonik, na dve novi ‘frajtonarici’ pa lahko vsakdo poskuša zaigrati, in če mu gre igranje bolje od rok, ob glasbeni kulisi celo posname svoj videospot v t. i. harmonika šovu. Za več milijonov prodanih plošč je Ansambel Lojzeta Slaka prejel srebrne, zlate, platinaste in diamantno ploščo, ki so razstavljene na ‘zlati steni’. Obiskovalci si lahko ogledajo tudi rekonstrukcijo originalne Slakove vadbene sobe, v kateri so člani ansambla vadili. Ljubitelji lahko Slakovo glasbo poslušajo na različnih avdio-video točkah po muzeju, v mediateki pa poiščejo časopisne članke, fotografije, videospote, filme … Organiziranim skupinam vodniki diatonično harmoniko razdrejo in pokažejo njeno notranjost, obiskovalci poskušajo zaigrati na glasilke harmonike, skupaj zapojejo Slakovo pesem in se posnamejo za spomin.

Muzej obiskujejo različne skupine, saj je prilagojen tako gibalno oviranim, naglušnim (indukcijska zanka) ter slabovidnim, slepim pa je na voljo zloženka v Braillovi pisavi. Mirna Peč se z muzejem Slaka in Pavčka, ki je prejel tudi stanovsko nagrado Slovenskega muzejskega društva Valvasorjev nagelj, umešča na kulturno-turistični zemljevid Slovenije. Odprt je vse dni v tednu, tudi ob praznikih, zaprt je le ob ponedeljkih.

Muzej je posvečen mirnopeškima slavčkoma, Lojzetu Slaku in Tonetu Pavčku.

 Atrakcija paviljon Čebelji Svet 

V Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka je na ogled tudi paviljon Čebelji svet, ki ga je muzej prevzel od Čebelarske zveze Slovenije, ko je bil izbran na javnem razpisu. Paviljon je visoka kupola, sestavljena iz lesenih satnic, v njej pa so interaktivne vsebine: kratki filmi o čebelah, o slovenskem čebelarstvu, igre in pobarvanke za najmlajše. S pomočjo VR-očal si lahko obiskovalec ogleda dodajanje v panju ali poleti nad travnikom kot čebela. Posebnost je virtualna kranjska sivka, veliko zanimanja pa vzbuja tudi opazovalni panj z živimi čebelami in maketi čebelnjakov. Ogled je mogoč med delovnim časom muzeja, je pa za obiskovalce brezplačen.

S pomočjo VR-očal si lahko obiskovalec ogleda dogajanje v panju ali poleti nad travnikom kot čebela.
Na ogled je tudi paviljon Čebelji svet, ki ga je muzej prevzel od Čebelarske zveze Slovenije.

Pavčkov dom v Šentjerneju na Dolenjskem

Pavčkov Dom v Šentjerneju na Dolenjskem, rojstnem kraju pesnika Toneta Pavčka (1928–2011), je odprt za organizirane skupine, za ogled se je treba naročiti v muzeju. Sredi idilične vasice je na ogled postavljena stalna spominska zbirka s pesnikovimi fotografijami, knjigami, nekaj njegovimi osebnimi stvarmi, pesnik pa obiskovalce nagovori v kratkem filmu, ki je bil posnet ravno v tej vasi. V domu je tudi ‘Pavčkova knjižnica’, kjer lahko med obiskom prebirate njegova dela. Obiskovalci se v vodenem ogledu sprehodijo tudi do spominskega obeležja, ki je le streljaj stran, nato si ogledajo notranjost cerkvice sv. Jurija iz 16. stoletja in se seznanijo s sakralno stavbno dediščino. Razstava o mirnopeškem rojaku Tonetu Pavčku bo na ogled postavljena tudi v muzeju v Mirni Peči leta 2023, ob 95. obletnici pesnikovega rojstva.

V domu je tudi “Pavčkova knjižnica’, kjer lahko med obiskom prebirate njegova dela.

Tradicionalni vseslovenski blagoslov motorjev in motoristov na velikonočni ponedeljek

Če bi razmere dovoljevale, bi se letos na travniku pri cerkvi sv. Kancijana odvijal že 23. blagoslov, ki je v Mirno Peč privabil tudi do 15.000 motoristov in je največji tovrstni dogodek v Sloveniji. Po maši in blagoslovu motoristov sledi zabavni program, nekajkrat je v njem s harmoniko nastopil tudi Lojze Slak. Prireditelji poudarjajo, da dogodek ni le sestajanje motoristov, temveč želijo s tem javnost in motoriste na začetku motoristične sezone opozoriti na prometno varnost, ki je, čeprav se vsako leto izboljšuje, še vedno nezadostna. Že lani je zaradi pandemije koronavirusa potekal blagoslov le prek facebooka, prav tako tudi letos.

Blagoslov motoristov je v Mirno Peč privabil tudi do 15.000 motoristov in je največji tovrstni dogodek v Sloveniji.

Pohod po poti Slakove in Pavčkove mladosti

Pohod po poti Slakove in Pavčkove mladosti je organiziran vsako leto ob prazniku Občine Mirna Peč konec junija. Krožna tematska pot se vije po slikovitih krajih, kjer sta mladost preživljala Lojze in Tone. Dolga je 12 km, prehodi se jo v treh urah, je nezahtevna in primerna za vse starostne skupine, tudi za družine z malimi otroki. Organizatorji vsako leto pripravijo bogat kulturni in kulinarični program na različnih točkah, začetek in zaključek pohoda je pred Muzejem L. Slaka in T. Pavčka v Mirni Peči. Na pohod po sicer dobro označeni poti se lahko podate tudi samostojno.  

Krožna tematska pot se vije po slikovitih krajih, kjer sta mladost preživljala Lojze in Tone.

 ZIJALO – skrit dolenjski biser

Do doline Vrhpeči in Zijala se lahko podate iz središča Mirne Peči po lepo označeni, tri kilometre dolgi pešpoti, imenovani Pot Temenica, ki je primera za družine z otroki. Prehodi se jo v uri zmerne hoje. Iz doline Vrhpeči do pečine Zijalo pa je deset minut hoje. Pod 35 metrov visoko pečino v Zijalu pride drugič na površje ponikalnica Temenica. Pod pečino je visokovodni bruhalnik, v katerem so do sedaj raziskali 63 metrov podvodnih rovov. V bližini sta dve jami, Fantovska luknja in Ajdovska jama. V dolini je manjši parkirni prostor, pot do bruhalnika je označena. Do njega vodijo lepo urejene potke, mostički, zraven je prostor za piknik. Pohod ali izlet v lepo in neokrnjeno naravo je zanimiv družinski izlet in privablja vedno več obiskovalcev.

Besedilo: Ljudmila Bajc

Fotografije: Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, Občina Mirna Peč, Turistično društvo Mirna Peč

Do doline Vrhpeči in Zijala se lahko sprehodite iz Mirne Peči.

 

 

Prejšen članekPredsednik TZS Pavle Hevka: Za pristen stik z naravo
Naslednji članekVsi opraševalci, ne samo čebele, so pomembni za našo prehransko varnost

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here