Predsednik TZS Pavle Hevka: Za pristen stik z naravo

0
628

Turistična zveza Slovenije že ves čas svojega obstoja podpira in spodbuja trajnostni turizem, ki lahko prinese naši deželi bistveno večje, a vzdržne gospodarske, pa tudi čisto negospodarske učinke. Slovenija je znana kot dežela visoke stopnje naravne raznolikosti ali biodiverzitete, ki jo moramo ohranjati in ohraniti za naše potomce. Seveda pa trajnostni turizem ni in ne bo umeščen v naše turistične destinacije kar sam po sebi. Izobraževanje turističnih ponudnikov, pa tudi vse drugih dejavnikov, ki ustvarjajo podlago za rast in napredek turizma v Sloveniji, je ključno za dojemanje resnosti ob uvajanju trajnostnih prijemov in dejavnosti v celotnem gospodarskem in negospodarskem spektru delovanja v dobrobit prvobitni naravi, čistemu in varnemu bivanjskemu okolju ter doslednemu obvladovanju vseh tistih dejavnikov in akterjev, ki na turizem gledajo zgolj kot na dobro poslovno priložnost, ki naj bi omogočala čim večje in hitre zaslužke brez kakršnega koli truda in vlaganja v trajnostne rešitve in ohranjanje našega prvobitnega prostora, vpetega med Alpe in Dolenjske griče ter med Jadran in Prekmurje.

Predsednik TZS Pavle Hevka. Fotografija: Uroš Hočevar

Tako člani turističnih društev v mestih, kot tudi tistih na podeželju, se zelo dobro zavedajo potreb današnjega preobremenjenega človeka, ki v vedno redkejših trenutkih odmora in dopusta vse bolj hrepeni in išče nedotaknjene kotičke naše dežele, ki so se vse doslej uspeli skrivati pred množičnim turizmom, ki proizvaja ogromne količine odpadkov, porabi velike količine energije in osiromaši domače in tuje turiste za pristen stik z naravo. Zato se marsikdo že odloča za načrtovanje in izvedbo svoje turistične pravljice kar sam, brez posrednikov, brez turističnih organizacij in brez velikih turističnih operaterjev, predvsem pa daleč od mega turističnih destinacij. In v to samostojnost turistov se lepo vklaplja naš Slovenski turistični vodnik, ki omogoča prav vsakemu turistu, da svoje potepanje po naši deželi – lepi in gostoljubni – organizira v skladu s svojimi željami in potrebami. In prav te želje in potrebe se vse bolj in bolj nagibajo v prid pristnega stika z naravo, tišino, mirom in občudovanjem še neoskrunjene naravne dediščine Slovenije, ki nam jo je doslej uspelo ubraniti pred prehitrim in nenadzorovanim »betonskim« razvojem, ki ne koristi nikomur – ne naravi in ne ljudem.

Davški slapovi.

Turistična zveza Slovenije bo zato še naprej trdno podpirala vse vrste trajnostnega turizma, ki se bo razvijal v prid naravnim danostim naše dežele in primernemu blagostanju naših prebivalcev.

Pavle Hevka, Predsednik Turistične zveze Slovenje

 

 

Prejšen članekJakob J. Kenda: Transverzala – 1200 km krožno po Sloveniji
Naslednji članekHarmonika, verzi in čebele…pa Mir na peč!

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here