Tematske poti za pristno doživetje narave

2
590

Tematska pot je označena ali neoznačena pot, ki uporabniku ponuja doživetje določene tematike in se lahko nanaša na poljubno turistično aktivnost: pohodništvo, kulinariko, kulturo, arhitekturo, zgodovino in podobno. Pot je lahko poljubno dolga, pomembno je le, da predstavlja zanimive točke v turističnem in izobraževalnem smislu.

Tematske poti predstavljajo kulturno in naravno dediščino, kulinariko in nenazadnje ljudi. Vsaka pot pohodniku omogoča celovito doživetje določene vsebine, okoli katere je bila pot  ustvarjena. Tematske poti povezujejo krajinske in regionalne zanimivosti, hkrati pa  povezujejo in usmerjajo tudi obiskovalce. Istočasno pletejo mrežo tudi med posameznimi deležniki; od občin, društev do raznih kulturnih ter turističnih organizacij in podjetij, kar vodi k bolj učinkoviti ponudbi.

Njihova vloga je tudi varovanje in ohranjanje narave ter kulturne dediščine, imajo pa tudi izjemen izobraževalni pomen. Nezanemarljiv je tržni segment tematskih poti, ki je povezan z naravo in doživljajskim turizmom.

S tematskimi potmi izobražujemo, ohranjamo, tržimo, promoviramo in usmerjamo obiskovalce vse od parkirnega mesta dalje, hkrati pa jim nudimo prijetno izkušnjo. Da bi to dosegli, je treba pripraviti sporočila kot didaktične objekte, ki bodo zadovoljevali širok krog obiskovalcev. Skrbno je treba izbrati način predstavljanja informacij. Marsikje se klasične učne poti pozneje razvijejo v doživljajske poti, ki obiskovalcem poleg razlag in možnosti opazovanja, ponujajo tudi druge aktivnosti (lokalna zgodba itd.).

Naravo doživljamo različno, pri čemer posebno pomembno vlogo igrajo naši čuti: vid, sluh, voh, tip in okus. To je treba upoštevati tudi pri načrtovanju infrastrukture za doživljanje in spoznavanje narave, ki je bila v preteklosti skoraj povsem usmerjena v vidno zaznavo, danes pa poskušamo vključiti tudi druge čute. Zvoki, vonji, lastnosti površin in okusi so zelo uporabni za predstavljanje naravnih značilnosti, poleg tega pa v obiskovalcu vzbudijo čustva. Tako doživetje je z vidika pomnjenja veliko dolgotrajnejše.

V Sloveniji je več kot 700 tematskih poti, številne pa so dostopne na mobilni aplikaciji Slovenski turistični vodnik.

Besedilo: Jože Prah, koordinator Naj pot

 

 

 

Prejšen članekJurjevanje – prastari praznik
Naslednji članekGodrnjačeva pot – družinska tematska pot

2 Komentarji

  1. Pozdravljeni!

    Prebrala sem, da boste v prihodnjih dneh objavili 700 tematskih poti v Sloveniji. Je izbor že končan, ali je mogoče katero od poti še prispevati?

    Hvala za odgovor.

    • Pozdravljeni, ne bomo objavili vseh 700 tematskih poti, pač pa samo 10 poti, ki smo jih “obdelali” v aprilski reviji Lipov list. Če želite, da predstavimo tudi vašo, lahko to storimo v eni od prihodnjih številk.

      LPP

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here